Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szeretem a kudarcélményeket

Jerovszky Tímea egyike azoknak a Szigligeti Társulathoz a 2016/2017-es évadra szerződött tehetséges művészeknek, akik nem csupán új arcukkal, de friss és tettre kész munkakedvükkel kívánnak hatást gyakorolni Nagyvárad kulturális életére. A fiatal színésznővel a színészi karrierről beszélgettünk.

Jerovszky Tímea

Jerovszky Tímea

Jerovszky Tímea 1993. január 26-án született Nagyváradon. A színházba nagyon fiatalon, már óvodás korában beleszeretett A dzsungel könyve egyik előadásának megtekintésekor, a színpad változatos világával pedig színházlátogató nagymamája révén kezdett el ismerkedni. Ekkor határozta el, hogy színésznő lesz, és a választott hivatás melletti elköteleződés-vágy minden lépésében végigkísérte iskolai évei alatt. Az Ady Endre Líceum Filológia-Intenzív angol osztályát elvégezve, a kolozsvári BBTE Színház- és Televízió Karának színművészeti szakán, Bíró József vezetésével tanult 2012 és 2015 között.

Öt évvel ezelőtt, diákként figyelt fel rá a Szigligeti Színház, miközben aktívan tevékenykedett a társulatnál az Iskolaprogram keretén belül. Nagyváradon a közönség először tavaly novemberben láthatta színpadon a Leánder és Lenszirom című darabban, melyben Tóth Tünde színész-rendező adott neki szerepet. Ezt követte a Boldogság Expressz, Az eset (ahová beugróként került be az akkor kisbabáját váró Fodor Réka helyére), és a Veszedelmes viszonyok. Ezek az előadások lehetőséget adtak a további bizonyításra, és kijelölték számára az utat a társulati tagság és a színészlét felé. A közös munka lehetővé tette az ismerkedést, és az új évadban a legfiatalabb, harminc éven aluli színésznőként egy valódi családba került, amely saját bevallása szerint babusgatja, tanítja és szereti őt.

szeretem a kudarcelmenyeket 3

Kezdő színészként semmire sem mond nemet, és mindig az aktuális szerep áll közel a szívéhez, bár egyelőre a zenés műfajokkal csak ismerkedik. Nagy örömmel játszik kortárs drámákat, érdeklik az ókori görög drámák, és a verses szövegeket is kedveli, szívesen játszana például Shakespeare-t. Szerepálma a fiatal, piperkőc fiú színpadi megformálása, ugyanis még soha nem volt alkalma ellenkező neműt játszani, és ezt kihívásnak tekinti. Tudja, hogy pályakezdőként rengeteg munka vár rá, és rendkívül szerencsésnek érzi magát, amiért a társulat bizalmat szavazott neki, és egyetlen napot sem kellett kispadon ülnie.

„Folyamatosan változik, hogy mikor mit szeretek a színházban. Jelenleg leginkább azok a kihívások érdekelnek, amelyek eddig ismeretlen dolgokat mozgatnak meg bennem. Ezt egy bátorság-próbának is tekintem, ugyanakkor egy felfedező kalandtúrának, mert minden ilyen alkalommal új dolgokat találok magamban. Épp ezért próbálnám ki magam szívesen kísérleti jellegű előadásokban, ahol az időkezelés nem lineáris, vagy ahol a kimondott szó új funkciót kap. Ha egy szóval kéne megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy engem a színházban az ismeretlen vonz, és szeretem, ha ez valahol mindig ott lebeg felettünk. Színészként nagyon fontos számomra a tettek, mondatok mögötti gondolatiság, és ahogy azt az évadhirdető újságban is írtam, az újabb és újabb kérdések közös megfogalmazása, válaszok nélkül. Nem szeretek pontot tenni a gondolatok végére, és azt hiszem, ezért szeretem a kudarcélményeket is. Olyankor mindig felvetül a miért kérdése és a jobbra való törekvés, lehetőség.”

szeretem a kudarcelmenyeket 2

A magát teljes mértékben Y-generációsnak valló színésznő szeret együtt élni a 21. század minden vívmányával, szabadidejében szívesen néz és készít filmeket, főz, utazik (többnyire színházat nézni), és időnként „randevúzik magával” egy jó könyv mellett, a babzsákjában vagy a kádban heverészve, vagy a legújabb sorozatok mellett pizzát rágcsálva. Jelenleg a jogosítvány megszerzésén fáradozik, szeretne egy kutyát, és természetesen az Iskolaprogramnak is aktív résztvevője lesz – immár csoportvezetőként –, de színészi tanulmányait is szeretné folytatni mesteri képzésen. Mint a fiatal generáció képviselője, szeretné felpezsdíteni kicsit Nagyváradot, amely szerinte nagyon lelassult, és lehetőségeit meghazudtolva hiányzik belőle a lüktető életerő.

A 2016/2017-es évadban Jerovszky Tímea első szerepe Tilda lesz Füst Milán Máli néni című vígjátékában, melynek próbái a tegnap kezdődtek, de láthatjuk még Jöel Pommerant Hűtőkamrám című előadásában, Claudia szerepében is.

Szamos Mariann