Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szeressük önmagunkat!

Amikor stresszesek vagyunk, konfliktusba kerülünk saját lelkünkkel, és minden, ami történik velünk, sejtszinten rögzül bennünk – tudtuk meg Szilágyi Mária erdélyi származású, magyarországi pszichológus, személyi és életvezetési tanácsadó, transzgenerációs epigenetikus kineziológia szaktanácsadó múlt heti érdekes előadásából.

Szilágyi Mária előadás közben

Szilágyi Mária előadás közben. Szép számban gyűltek össze a rendezvényen

Szilágyi Mária elmondta, 1977 fordulópont az életében, ugyanis halálközeli élményben volt része egy műtét miatt. Őszintén és nyíltan beszélt önmagáról, közvetlenül, valamint arról is, hogy egy embernek mi a teendője a világon. „A cél az, hogy jobb emberekké váljunk” – jelentette ki.

Az Életünk a generációs vonalunk tükrében című értekezésében kifejtette, szükségünk van egy kontrollra, hogy mintegy külső szemlélőként fülön csípjük az egónkat, így tudjuk, mikor dolgozunk magunk ellen. A múlt már megtörtént, nem tudunk változtatni rajta, a jövő még nincsen. „A jelenben tudunk »vanni«” – mutatott rá, utalva arra, jól meg kell gondolni, mit teszünk, mert a rossz – akárcsak a jó – hatással lehet ránk, illetve másokra is. Példával támasztotta ezt alá: amikor a gyilkosság borzasztó élménye, emléke elraktározódik egy katonában, az érzés rögzül, generációkon keresztül tart. Olykor nem is tudjuk, hogy miért, de stresszessé válunk, ilyenkor egy régi probléma érzékeltetheti hatását bennünk.

Szilágyi Mária beszélt a terápiákról is. E téren többek között kiemelte az önkéntesség és a bizalom fogalmát. Fontos, hogy a beteg saját akaratából válassza a kezelést, ne kényszerítésből, és ő, valamint a terapeuta között egy bizalom alakuljon ki. Csak így lehet elérni eredményt. A stresszt kiváltó problémák, amik bennünk vannak, megtalálhatók – állította a meghívott előadó. Azzal, hogy elpanaszolja nekünk valaki a gondját, mi nem biztos, hogy meg tudjuk oldani, és ezt tudatnunk is kell vele – mutatott rá. A panaszt meghallgató lemerülhet, tanácsos semleges kívülállóként figyelemmel kísérni mindazt, amit a másik fél mond. Így nincs rossz hatással ránk a sok negatívum, szeretettel és megértéssel tudunk viszonyulni az illetőhöz, illetve a gondhoz, pozitívan tudunk hozzáállni és a jó felé irányítani a beszélgetőtársunkat, illetve ha rossz a helyzet, tanácsolhatjuk a terápiát is, ami mindenféleképpen segít. A kezelés során a terapeuta egy úgymond „igaz-hamis játékkal” megkeresi, lokalizálja a múltban leledző stresszt kifejtő problémát, majd közösen kiválasztják a megoldást. Az igaz-hamis játék alkalmával gyakorlatilag izomtesztet végeznek, így veszik fel a kapcsolatot a tudatalattival. Szilágyi Mária megmutatta, hogyan működik ez a gyakorlatban. Amikor igazat mondott az egyik jelenlévő, a karja továbbra is feszes maradt, ám amikor tesztelésképpen más nevet mondott, mint a sajátja, elernyedt a keze. A feldolgozatlan generációs ügyek így kerülnek a felszínre, s ha tudják a probléma forrását, már lehet kezelni a bajt. A kineziológiai oldás sejtszinten törli a rosszat.

szeressuk 3

Az előadóval szívesen beszélgettek az értekezése után

Lényeges, hogy szeressük magunkat, úgy, mint ahogy Isten szeret minket, feltétel nélkül. Ez egy lépés afelé, hogy jobb emberek legyünk, ami tulajdonképpen az élet célja. Az előadás végén mindenki feltehette bátran a kérdéseit, hiszen olyan családias légkör alakult ki, amelyben nem volt helye a feszélyezettségnek, lehetett beszélni a gondokról, problémákról, stresszről. Szilágyi Mária szívesen és türelmesen válaszolt a kérdésekre, sok jó tanáccsal látva el a szép számban összegyűlt érdeklődőket.

 Ladányi Norbert