Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szépülő zsinagóga, készülő múzeum

Régóta állt üresen, kihasználatlanul a nagyváradi Teleki (ma Primăriei) utcai ortodox zsinagóga, melyből másfél-két éven belül zsidó múzeum lehet. A valamikor virágzó helyi zsidó közösség utódai a Zárda (ma Mihai Viteazul utcai) épületekben tartják szertartásaikat, ünnepeiket. Jelen pillanatban a Zárda utcában az úgynevezett kis zsinagógát használják, a nagyobbik épület ugyanis felújítás alatt áll. Mint Seidler Andrástól, a nagyváradi Zsidó Közösségi Központ igazgatójától megtudtuk, a zsinagóga homlokzata elkészült, de az oldalfalakon még dolgoznak, és az épület belsejében is folyik a munka.

ortodox zsinagoga

A Teleki utcai zsinagógán egyelőre nem végeztek külső munkálatokat. Abból a 129,6 ezer dolláros támogatásból, amelyet az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetségének tartalékalapjából kaptak tavaly szeptemberben az épület felújítására, a tetőszerkezetet teszik rendbe, és egyes belső munkálatokat végeznek el, mondta Seidler András, aki hozzátette: tudomása szerint a Körösvidéki Múzeum nyújtott be pályázatokat annak érdekében, hogy az épület felújításához szükséges többi pénz is rendelkezésükre álljon.

A Körösvidéki Múzeum igazgatója, Aurel Chiriac és a Nagyváradi Zsidó Hitközség vezetője, Felix Koppelmann egyébként 2010 márciusában írta alá az együttműködési szerződést a zsidó múzeum kialakításáról. Az ötlet egyébként jóval régebben, már 1996-ban szóba került, akkor még a Körös-parti neológ zsinagógát szánták múzeumnak. A Cion-templomként is emlegetett zsinagóga egyébként kulturális központ lesz majd, amely otthont adhat konferenciáknak, könyvbemutatóknak és koncerteknek egyaránt. Az épület felújítására a határon átívelő uniós program keretében pályáztak, az önkormányzat képviselői tavaly decemberben írták alá a támogatási szerződést.

Ami a majdani zsidó múzeumot illeti, Aurel Chiriactól megtudtuk, hogy többfelé is pályáznak, illetve támogatókat is keresnek mind az épület felújításához, mind a majdani kiállítási tárgyak beszerzéséhez. Az igazgató szerint körülbelül hatszázezer euróra van még szükség ahhoz, hogy másfél-két éven belül elkészüljön a majdani zsidó múzeum. Pályáztak például a Romániai Nemzeti Kulturális Alaphoz támogatásért, illetve várják azt is, hogy ismét megnyíljanak a határon átívelő pályázatok, ahol szintén benyújtják majd támogatási kérelmüket. Ugyanakkor elképzelhető, hogy támogatóik lesznek, a nagyváradi Tikvah Alapítvány egyik angliai szimpatizánsa, az angliai John Andrews ugyanis több külföldi zsidó múzeummal is kapcsolatba lépett, magyarázta Chiriac. Fontos, hogy többféle lehetőséggel éljenek a támogatások megszerzésére, akárcsak a majdani kiállítási tárgyak összegyűjtésére, tette hozzá az igazgató. Ami utóbbit illeti, amellett hogy a múzeum is érdeklődik a megvásárolható tárgyak iránt, a nagyváradi hitközség foglalkozik a majdani gyűjtemény kialakításával.

Fried Noémi Lujza