Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szeptemberi kulturális kínálat a PMMC-től

A Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) az ősz kezdetével a tavalyi évadnál is több kulturális, történelmi és közművelődést szolgáló különlegességet kínál, nemcsak a váradi közönségnek. A céh legfrissebb, egyelőre szeptemberi programjairól, a PMMC vezetőjét, Sz. Horváth Istvánt (képünkön) faggattuk.

Mindjárt a közelgő őszi hónap első hétvégéjén, szeptember 3-5. között a Metrion Egyesülettel közösen újra (immár 11. alkalommal) rendezik meg a BUSHO (Budapest Short) nemzetközi rövidfilmfesztivált, mely az említett magyarországi verseny legfrissebb győztes alkotásaiból kínál majd három napon át gondosan kiválogatott vetítéseket a filmvilág ínyenceinek és műkedvelőinek egyaránt, naponta 17–23 óra között, szokás szerint a PKE dísztermében.

Szeptemberi 2

Rögtön ezt követően, szeptember 6-án, vasárnap 18 órától a PMMC az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közös szervezésben invitálja a közönséget ugyancsak a PKE dísztermébe, ahol együtt emlékezhetünk meg a Magyar Királyi Honvédség 1940-ben e napon történt 75 évvel ezelőtti Horthy Miklós vezette váradi bevonulásáról. Az emlékezés keretében sor kerül Raffay Ernő történész előadására – Észak- és Kelet-Erdély visszacsatolása 1940-ben –, továbbá archív filmrészleteket vetítenek az 1940-es emlékezetes váradi bevonulásról is. Emellett zenei momentumokkal szolgál majd a Váradi Dalnokok és a Nagyváradi Asszonykórus.

Szeptember 13-án, vasárnap a minőségi historikus komolyzenéé lesz a főszerep, ekkora a PMMC a Németh Pál vezette szombathelyi Savaria Barokk Zenekart hívta meg Nagyváradra koncertezni.

Az ezt követő szombaton, szeptember 19-én egy másfajta zenei élményben lehet része a váradiaknak, ekkor az Arany János utcai ún. Bodegában koncertezik majd a budapesti Czékla Jazz Ensemble, s ha az időjárás is kedvez, akkor a kerthelységben várhatóan remek szabadtéri koncerthangulat is ígérkezik majd.

Az eddig felsoroltak mellett hagyományaihoz híven a képzőművészet kedvelőire is gondolt a PMMC: szeptember végén az idén 20 esztendős Felsőbányai Művésztelep alkotóinak nyílik kiállítása Nagyváradon.

Október elején ismét filmfesztivállal folytatódnak a PMMC közönségcsalogató akciói, ezúttal a Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok ötödik nagyváradi megrendezésére kerül sor.

A PMMC a továbbiakban is számtalan pályázaton keresztül igyekszik színesíteni Nagyvárad egész évi kulturális programkínálatát, lehetőség szerint megpróbálnak minden korosztályt megszólítani minőségi filmművészeti, zenei, képzőművészeti, történelmi, kulturális, közművelődési rendezvényeikkel, melyekre ezúton is mindenkit szeretettel várnak.

A szeptemberi kedvcsináló mellett természetesen még az év további PMMC-programjaira is idejében visszatérünk.

Tóth Gábor