Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szeptemberben ünnepelnek

Szeptember 4–6. között tartják meg a harmadik alkalommal megszervezett Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat, három helyszínen, Várasfenesen, Köröstárkányban és Belényesben. A részletekről Borsi Lóránt, a Bihar megyei RMDSZ társadalmi kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnöke tájékoztatott.

szeptemberben 1

Hagyományosan szeptember első hétvégéjén tartják meg a Fekete-Körös völgyi szórvány ünnepét, három településen várják majd az érdeklődőket, mondta Borsi Lóránt. Szeptember 4-én, pénteken Várasfenesen a néphagyományokra fektetik a hangsúlyt, 5-én, szombaton Köröstárkányban családi nap lesz, 6-én, vasárnap pedig Belényesben egyházi jellegű programokkal várják az érdeklődőket, és aznap este adják majd át a Zsiskú János-szórványdíjat.

Várasfenesen pénteken 16 órától a néptánccsoportok és népdalkórusok felvonulásával kezdődik a rendezvény, 17 órától pedig a kultúrotthon udvarán felállított színpadon fel is lépnek a felvonulásban részt vevő néptánccsoportok és -együttesek, a paptamási Gilice, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a borsi Galagonya, a magyarremetei Kéknefelejcs, az érkörtvélyesi néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác, az ésemjéni Ezüstperje, a bihardiószegi Szömörce, a belényesújlaki Rezgő, a micskei Görböc, a szalárdi Pitypang, a mezőtelegdi Pacsirták, valamint az érkeserűi népdalkör és a szentjobbi népdalkórus. Eközben a kultúrotthonban bemutatják Cs. Fenesi János helybeli szerző Alkalmak strófái című első verseskötetét.

Köröstárkányban szombaton 10 órától a református templomban istentisztelettel – mely egyben a konfirmandusok találkozója is – kezdődik a családi nap, ezzel párhuzamosan az úrbéresi egyesület futballpályáján megkezdik a Tulipán-kupa selejtezőit és az RDMSZ-körzetek gulyásfőző-versenyét. Az istentisztelet után 11.30-tól a templom előtti téren avatják fel Bartók Béla szobrát. Ennek kapcsán Borsi Lóránt elmondta: tavaly Petőfi-szobrot avattak fel Belényesben, idén pedig bemutatják IV. Béla király szobrának makettjét, melyet a tervek szerint jövőre Várasfenesen avatnak majd fel. A futballpályán folytatódik a rendezvény, ott 13 óra után a Serkentők nevű helyi kórus és a Nótáskedvű Lányok után Molnár István és Balázs Gyula hegyközcsatári citerások, a szalacsi menettáncosok, a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, a tárkányi Royal zenekar, Mohácsi Brigitta, a nagyszalontai Wrong Way együttes, utána sztárvendég, azaz a Beatrice és Nagy Feró szórakoztatják majd az egybegyűlteket.

Borsi Lóránt a szórványdíjat is megmutatta Fotó: Csikos Rolland

Borsi Lóránt a szórványdíjat is megmutatta
Fotó: Csikos Rolland

Belényesben vasárnap 16 órától a református templomban lesz ünnepi istentisztelet, majd a környékbeli egyházi kórusok szolgálatát hallhatják. A 3. Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok 19 órakor, a belényesi művelődési házban megtartott gálaesttel zárul, ahol fellép a Hajdú Néptáncegyüttes és átadják majd a Zsiskú János szórványdíjat.

A rendezvény előtt egy héttel egyébként háromezer példányban osztják ki az erre az alkalomra készített Magyar Napló nevű újságot, mely a program mellett köszöntőket is tartalmaz.

A 3. Fekete Körös Völgyi Magyar Napok megszervezését a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, a történelmi egyházak, a szövetség polgármesterei, valamint köröstárkányi, várasfenesi, belényesi, kisnyégerfalvai, magyarremetei és belényesújlaki RMDSZ-szervezetek, a Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesület, a Köröstárkányi Úrbéresi Egyesület és a Pro Várasfenes Egyesület támogatta.

Fried Noémi Lujza