Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szépséges zenék

A Nagyváradi Állami Filharmónia február 20-án, ma 19 órakor kezdődő koncertjén három szépséges zenemű hangzik el. Elsőként  Antonin Dvořak (1841–1904) A természetben című nyitánya csendül föl. A cseh nemzetiségű zeneszerző Bedrich Smetanával együtt a cseh nemzeti iskola alapjainak a megteremtője. Másodikként Ludwig van Beethoven (1770–1827) 1., C-dúr zongoraversenyét (op. 15) hallgathatja meg a nagyérdemű. Beethoven számtalanszor eljátszotta ezt a versenyművet, több németországi városban és Prágában adott koncertjei során. A hangverseny zárórészeként Edward Elgar (1857–1934) Enigma-variációk (op. 36) című szerzeménye fog felcsendülni. A mű valódi címe Variációk egy eredeti témára, az Enigma pedig maga az Andante bevezetőben elhangzó titokzatos dallam, amelyet az azt követő 14 variáció során valójában már sohasem szólaltat meg a zenekar, de amely mint rejtett kíséret valamennyi variációban jelen van jellegzetes dallami, ritmikai vagy harmóniai fordulataival.

szepseges 1

Horia Maxim

 

A meeghívott szólista Horia Maxim, akit generációjának egyik legkiválóbb zongoraművészeként tartanak számon. 1971-ben született, pályafutása pedig már az 1990-es évek elején kezdett felfelé ívelni – koncertező szólistaként az ország szinte valamennyi zenekarával együttműködve. Zongorajátékát elismeréssel díjazták több európai országban, valamint Ausztráliában és Japánban is.

szepseges 2

Alexander Walker

 

A meghívott karmester Alexander Walker, aki jelenleg a Northampton Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója. A bristoli egyetemi éveit követően a Szentpétervári Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Ilja Musin professzor irányításával. 1994 és 2004 között a Voronezh Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt. A dirigens számos neves zenekarral dolgozott már együtt.