Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szépolvasóverseny néhai Lugosi Mihály emlékére

Az élesdi Constantin Şerban Elméleti Líceum, a helyi Castrum Egyesülettel karöltve május 31-én IX. alkalommal szervezte meg szépolvasó versenyét, melyen III. és IV. osztályos tanulók mérkőztek meg egy otthonról hozott, szabadon választott- és egy a zsűritől kapott, első látásra olvasandó szöveg felolvasásával. Az idei megmérettetésen 53 diák jeleskedett Bihar- és Szilágy, illetve Békés- és Hajdú- Bihar megyékből.

A Lugosi család körében néhányan a segítők közül

A Lugosi család körében néhányan a segítők közül

A vendégeket iskolánk magyar tagozatos pedagógusai várták, szeretettel és gondosan előkészítve a díjakat, a versenytermeket, s nem utolsó sorban a büfétermet. Igazi csapatmunkára volt szükség, amit önkénteskedő anyukák, barátok és felsős diákok csatlakozásával. Mindenkinek ez úton is köszönöm a segítséget, a türelmes és áldozatos munkát. Ugyanolyan köszönet és tisztelet övezi támogatóinkat is, akik nélkül ez a verseny sokkal szerényebb körülmények között jöhetett volna létre, s akik megértették, hogy azért munkálkodunk, hogy fenntartsuk a magyar anyanyelvünk iránti érdeklődést, megmaradjunk ebben a szórványközösségben, ápoljuk nemzeti értékeinket, alakítsuk tervszerűen a felnövekvő generációk olvasási szokásait, fejlesszük szövegértési készségeiket, s nem utolsó sorban emlékezzünk egy nagy tudású, művelt és könyvbarát lelkészre, néhai Lugosi Mihályra.

A negyedikesek figyelnek az értékelés alatt

A negyedikesek figyelnek az értékelés alatt

Elmondhatjuk újra, hogy a verseny azért született, hogy a gyermekek legyenek az igazi győztesek. Iskolánk és városunk elöljárói: Antonescu Liliana iskolaigazgató, Todoca Ioan polgármester, Kajántó Pál alpolgármester, Bucsiás Levente igazgatóhelyettes, Hübner Mária egyesületi elnök, köszöntő beszédükben, az olvasásról, mint a tudás kulcsáról és az olvasott ember lételeméről, illetve az összefogás szükségességéről, a Sebes-Körös menti és más iskolák partnerkapcsolatainak fontosságáról szóltak. Vendégeinket az előkésztő- elsős, illetve a másodikos- harmadikos kisdiákok köszöntő műsorral fogadták, kortársszerzők, mint például Tóth Ágnes, László Noémi műveit szólaltatták meg. Végül Fehérvári István Csaba élesdi lelkipásztor igei útravalóval látta el a versenyzőket.

Fehérvári István lelkész áhítatot tart

Fehérvári István lelkész áhítatot tart

A verseny előtt és után finomságokat lehetett fogyasztani a büfében, s míg a zsűri döntött,  ebédre hívtuk a versenyzőket az önkormányzati étkezdébe, illetve varrást gyakorolhattak és könyvjelzőket készíthettek felsős diákjaink segítségével. A zsűri tagjainak ( Pető Csilla, Hari Tünde Hajnalka, Jakab Katalin, Hübner Piroska, Fási Ágnes, Radnainé Filep Ildikó) köszönjük szakszerű munkájukat, tudjuk, nehezen hozták meg döntéseiket, míg végül megnevezték a 8 fődíjast és a 25 külön díjas tanulót.

Radnainé Filep Ildikó értékeli a gyermekek munkáját

Radnainé Filep Ildikó értékeli a gyermekek munkáját

 

Eredmények:

III. osztályosok:

I. díj – Klein Aliz (Gyulaffy László Általános Iskola Báthory István Általános Iskola, Szilágycseh, Vitek – Daróczi Márta tanítónő diákja)

II. díj – Vicsai Bíborka (Simion Bărnuţiu Általános Iskola, Zilah, Godza Judit tanítónő diákja)

III. díj – Módi Balázs (Báthory István Általános Iskola, Szilágysomlyó, Márton Gabriella tanítónő diákja)

Különdíjasok: Deák Viktória (Szilágynagyfalu), Komócsin Zsófia Beáta (Debrecen), Puşcaş Cristina (Érmihályfalva), Székely Éva Fruzsina (Érsemjén), Szőcs Attila (Érmihályfalva), Vórincsák Petra (Nyíradony), Jakab Viktória (Debrecen), Kocsis- Pataki Simon (Sarmaság), Dénes Anikó Zselyke – Hari Tünde Hajnalka különdíja (Élesd), Erdei Ingrid- Virág- Napsugár különdíj (Sarmaság), Bodogán Jázmin- Napsugár különdíj (Nyíradony), Kiss Cintia- fodrász különdíj (Mezőtelegd).

 

IV. osztályosok:

I. díjasok- Király Anna (1. számú Általános Iskola, Szilágyballa, Szilágyi Erzsébet Sára tanítónő diákja), Tőtős Ádám-Dominik (Báthory István Általános Iskola, Szilágysomlyó, Szodorai Melinda tanítónő diákja), Vilmán Pál (Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI, Debrecen, Feketéné Molnár Katalin tanítónő diákja), Micskei Anna (Németh László Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Bocskaikert, Kovács Tiborné tanítónő diákja), Sándor Ádám András (I-VIII. osztályos Általános Iskola, Magyargoroszló, Varga Andrea tanítónő diákja)

Különdíjasok:  Lóga Patrik (Szilágyballa), Marinka Marcell (Debrecen), Egri Kriszta (Szilágysomlyó),

Tóth Anna (Bocskaikert), Fekete Gyopárka (Mezőtelegd), Fodor Alexandra Bianka- a zsűri és a főszervező különdíjai (Mezőtelegd), Kristály Csongor (Nagyvárad), Nagy Lilla (Debrecen), Szilágyi Márk (Nyíradony), Püsök Máté- Attila Bogya Dávid- dr. Pető Csilla különdíja (Sarmaság), Napsugár különdíj (Kraszna), Géczi-Kis Giulia-Larisa- fodrász különdíj (Rév).

Külön köszönet és hála illeti a felkészítő pedagógusokat, akik fontosnak tartották, hogy ez irányba tereljék tanulóikat, s akik egyet értettetek idei versenyünk jelszavával is, James Patterson szavaival: „Van olyan gyerek, aki utál olvasni. Vannak gyerekek, akik imádnak olvasni. És vannak, akik nem a nekik való könyveket olvassák!”

Ciavoiné Létai Andrea tanító, főszervező