Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szépolvasó verseny néhai Lugosi Mihály emlékére

Az élesdi Constantin Şerban Elméleti Líceum, a helyi Castrum Egyesülettel karöltve VIII. alkalommal szervezte meg szépolvasó versenyét április 21-én az Iskola másképp hetében, amin III. és IV. osztályos tanulók mérkőztek meg egy otthonról hozott, szabadon választott és egy a zsűritől kapott, első látásra elolvasandó szöveg felolvasásával. Az idei megmérettetésen 86 diák jeleskedett Bihar és Szilágy, illetve Békés és Hajdú- Bihar megyékből.

szepolvaso 1

A vendégeket iskolánk alsós és felsős tanári gárdája várta, szeretettel és gondosan előkészítve a díjakat és a versenytermeket, s nem utolsó sorban a büfétermet. Igazi csapatmunkára volt szükség, amit önkéntes anyukák és felsős diákok egészítettek ki, mindenkinek ez úton is köszönöm a segítséget, türelmes és áldozatos munkát. Ugyanolyan köszönet és tisztelet övezi támogatóinkat is, akik nélkül ez a verseny sokkal szerényebb körülmények között jöhetett volna létre, s akik megértették, hogy azért munkálkodunk, hogy fenntartsuk magyar anyanyelvünk iránti érdeklődést, ápoljuk nemzeti értékeinket, alakítsuk tervszerűen a felnövekvő generációk olvasási szokásait, fejlesszük készségeiket, s nem utolsó sorban emlékezzünk egy nagy tudású, olvasott lelkészre, Lugosi Mihályra.

Elmondhatjuk újra, hogy a verseny azért született, hogy a gyermekek legyenek az igazi győztesek. Az olvasásról, mint lételem, az összefogás szükségességéről, a Sebes-Körös menti és más iskolák partnerkapcsolatainak fontosságáról szóltak iskolánk és városunk elöljárói köszöntő beszédükbe (Buzle Alina iskolaigazgató, Létai Zoltán alpolgármester, Bucsiás Levente és Enache Viorel igazgatóhelyettesek, Hübner Mária egyesületi elnök), őket előkésztős és elsős kisdiákok követték felköszöntő műsorukkal, végül igei útravalóval látták el a versenyzőket Kaszaniczki Csongor Gergő és Lugosi Dániel lelkipásztorok.

szepolvaso 2

A verseny előtt, szünetében és után finomságokat lehetett fogyasztani a büfében, s míg a zsűri döntött ebédre hívtuk a versenyzőket az önkormányzati étkezdébe, illetve varrást gyakorolhattak felsős diákjaink segítségével. A zsűri tagjainak (dr. Pető Csilla és Hari Tünde Hajnalka szaktanfelügyelők, zsűrielnökök, Lugosi-Teleki Enikő, Jakab Katalin, Pusztai Olimpia, Hübner Piroska) köszönjük szakszerű munkájukat, tudjuk, nehezen hozták meg döntéseiket, míg végül megnevezték a 6 fődíjast és a 30 külön díjas tanulót.

 

Eredmények:

III. osztályosok:

I. díj: Tőtős Ádám-Dominik (Báthory István Általános Iskola, Szilágysomlyó, Szodorai Melinda tanítónő diákja)

II. díj: Mike Boróka (Nikolae Popoviciu Általános Iskola, Belényes, Krammer Teréz tanítónő diákja)

III. díj: Szilágyi Benedek- Benjámin (Petri Mór Általános Iskola, Szilágynagyfalu, Tóth Ella tanítónő diákja)

Különdíjasok: Bogya Cseke Erika (Kraszna), Bóné Gergő (Zilah), Fodor Alexandra Bianka (Mezőtelegd), Ivan Alexandra Viktória (Székelyhíd), Keresztúri Viktória (Bors), Király Anna (Szilágyballa), Kristály Csongor (Nagyvárad), Nagy Henrietta- Vivien (Szilágynagyfalu), Pap Mária (Kraszna), Sándor Ádám András (Magyargoroszló), Zelenák Vanessza (Nyíradony), Király Alexandra (Nagyvárad), Egri Kriszta (Szilágysomlyó), Fekete Gyopárka (Mezőtelegd).

 

IV. osztályosok:

I. díj: Dénes Eszter (Nicolae Bălcescu Általános Iskola, Nagyvárad, Veszprémi Emőke tanítónő diákja)

II. díj: Bucsiás Levente Mátyás (Constantin Şerban Elméleti Líceum, Élesd, Sándor Aranka Réka tanítónő diákja)

III. díj: Tőrös- Víg Eszter (Nicolae Bălcescu Általános Iskola, Nagyvárad, Veszprémi Emőke tanítónő diákja)

Különdíjasok: Csalok Zsófia-Abigél (Nagyvárad), Mihalca Anna Blanka (Zilah), Soós József Nimród (Nagyvárad), Debrenti Dávid (Paptamási), Csongvay Dorottya (Nagyvárad), Hochhauser Gabriella Nóra (Nagyvárad), Sütő Eunika Dorka (Kraszna), Váradi Magor- Károly (Zilah), Bódizs Kornélia (Kraszna), Fülöp Gábor Benjámin (Érmihályfalva), Lőcse Márk (Belényes), Lázár Jonatán (Nagyvárad), Egri György (Érmihályfalva), Balla Johanna (Nagyvárad), Magyar Csilla Hanna (Dévaványa), Cser Antónia (Szentjános).

Köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, akik fontosnak tartották, hogy ez irányba tereljék tanulóikat, s akik egyet értettetek idei versenyünk jelszavával is, Oroszlán Péter szavaival: „A játék nélküli élet rettentően unalmas. Az emberi lét drámáját a játék, az olvasás és a humor teszi elviselhetővé. Az iskolát is!”

Ciavoiné Létai Andrea tanító