Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szépirodalmi ünnep, 25 órában

A 25 órás folyamatos felolvasás Wass Albert műveiből címmel útnak indult kezdeményezés célja, hogy erre a néhány órára mozgósítsa azokat az embereket, akiknek fontos a “valahova-tartozás” érzése.

A felolvasó maraton történetéhez hozzátartozik, hogy ezelőtt tizenkét esztendővel egy debreceni fiatalembernek olyan ötlete támadt, hogy Wass Albert műveiből egyszerre több helyszínen 25 órás felolvasást tartsanak, és ezzel a világcsúccsal hívják fel a figyelmet az elhallgatott író munkásságára. A hajdúsági kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, egymás után érkeztek Debrecenbe a csatlakozásról szóló üzenetek. A néhány hónappal előtte megalakult Egyesült Magyar Ifjúság szervezésében végül összesen 13 helyszínen indult meg a felolvasás 2004. február 21-én, este 6 órakor. A több ezer olvasót mozgósító akció felejthetetlen élmény volt valamennyi résztvevő számára. Az eseményt 2008-ban élesztették újra.

szepirodalmi 1

2014-ben már 48 helyszínen olvastak fel Wass Albert írásaiból, illetve más alkotók műveiből is. A rendhagyó maratonra ebben az évben a Kárpát-medencéből, illetve a tengeren túlról eddig 53 helyszín jelentkezett.

Február 20-án, pénteken 18 órától az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtár is bekapcsolódik a felolvasó maratonba, ahova február 19-ig bárki jelentkezhet a következő elérhetőségeken: telefon 0359 / 238-807, a bibliotecavlm@yahoo.com e-mail címen, a könyvtár Facebook-oldalán (Érmihályfalvi Városi Könyvtár), valamint személyesen is.

S. É.