Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szép zenék, változatos koncertek az új évadban is

Évadértékelő sajtótájékoztatót tartott szerdán délelőtt Tódor Albert, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezérigazgatója és Foica László művészeti igazgató. A következő évad néhány érdekesnek ígérkező hangversenyéről is szó esett.

A 2012-2013-as évadban 40 szimfonikus zenekari koncertet tartottak a nagyváradi filharmóniában. Emellett volt 4 kamarahangverseny, s 3 önálló koncertet tartott a filharmónia kórusa. Neves vendégművészek és ifjú tehetségek léptek föl szólistaként a csütörtök esti koncerteken. Érkezett meghívott művész Spanyolországból, Japánból, Franciaországból, Georgiából, Hollandiából, Magyarországról stb. A legsikeresebb rendezvényeik közé tartozott egyebek között az évadnyitó Carmina burana, továbbá Mozart Rekviemje, a Verdi-operarészletekből összeállított koncert, a két filmzenei koncert, az operagála, a két újévi hangverseny, Bach Karácsonyi oratóriuma, a Tavaszi fesztivál japán fellépőkkel. A koncerteket átlagban 300-an látogatták. A kiemelkedő, a közönségnek vonzóbbnak tűnő hangversenyeken zsúfolt ház volt, így például a filmzenei koncerten több mint ötszáz érdeklődő gyűlt össze. Az úgymond gyengébb esték inkább télen, a nagy hidegek idején voltak. Tódor Albert hangsúlyozta: elégedett ezzel az évaddal, jobban sikerült, mint az előző idény. Azt kifogásolta, hogy kevés egyetemista látogatja koncertjeiket. Persze az iskolai zenei nevelés sem megfelelő. Ezért is fontosak a leckekoncertek, hogy minél jobban megértessék és megkedveltessék az ifjúsággal a klasszikus muzsikát. Megvan a törzsközönségük, ám szükség van az utánpótlásra is.

szep

Tódor Albert és Foica László

Foica László szólt arról, hogy milyen megfeszített ütemben tevékenykedtek, hiszen hétről hétre más-más repertoárral készültek, újabb és újabb zeneművekkel foglalkoztak a filharmónia művészei.

A tervekről szólva megtudhattuk: szeptember 16-22. között szervezik meg az Őszi Szimfónia Fesztivált váradon abból az alkalomból, hogy 125 éve tartották a városban az első szimfonikus hangversenyt, továbbá annak apropóján, hogy tízéves a filharmónia Enescu-Bartók terme. E fesztivál keretében ejtik meg az évadnyitó koncertet, mégpedig szeptember 19-én, csütörtökön 19 órától; e hangverseny egyúttal része lesz az országos George Enescu Fesztiválnak is. Az új évadban tartják meg az In memoriam Acél Ervin elnevezésű hangversenyt, e rendezvénnyel méltó módon óhajtanak tisztelegni a neves karmester emléke előtt. Decemberben a debreceni Kodály Kórus lép föl Váradon. Amint elhangzott: többféle kuriózummal és meglepetéssel készülnek az új évadra. Jövő nyáron egy koncerten megemlékeznek a holokauszt áldozatairól, a népirtás 70. évfordulója alkalmából.

Remélik, mindenki talál majd kedvére való muzsikát az elkövetkezendő szezonban is.

Tóth Hajnal