Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szenzáció: télen havazik!

Abban ugyebár semmi különleges nincs, hogy télen hull a hó. Hát mikor is hullna szerencsétlen, ha nem akkor, amikor hideg van? A nyár kellős közepén mégsem számíthatunk havazásra, s ha mégis megtörténne, annak bizony volna hírértéke! Annak azonban, hogy januárban havazik, önmagában semmilyen fontossága nincs, talán azon az egyetlen erőltetett aktualitáson kívül, hogy ez volt az idei tél első erőlködése. Ennyi.

Mégis, a lapok, internetes újságok, nem is beszélve a Facebookról, hétfő délutántól kezdve e sorok írásáig, kedd délutánig másról sem szólnak, minthogy hull a hó (mintha az emberek, kinézve az ablakon, ugyanezt nem vehették volna észre!). Furcsán nézegettem a beszámolókat, a képeket. A sajtószemlém szerint január első hetének legfontosabb eseménye az, hogy télen havazott. Nem is baj ez, fut át az agyamon a fotókat látva, ez a néhány centiméternyi vékonyka fehér lepel legalább eltakarja azt a szennyet, amit mi borítunk a világra.

De ha már a hírértéknél tartottunk: a szervilis sajtó képtelen volt akár egyetlen mondatban is megemlíteni: Nagyváradon és a megyében ismét meglepte a hatóságokat a téli havazás, még akkor is, hogy jó előre számítani lehetett rá. Azon túl, hogy például a váradi önkormányzat ismét örömódát zeng a hatékony munkálkodásáról, a hóeltakarításról, a valóságban egészen más a helyzet. A megyében tapasztalt állapotokról tudni kell: a hétfő délutáni havazás óta kedden délután még mindig nehezen járhatók az utak, jegesek, fokozottan veszélyesek. Ugyanígy Váradnak a jelentős része is, főleg amely a dombokon vagy azokon túl fekszik.

Elképesztő, hogy – a hivatalos mérések szerint – ez a két centiméteres hó ekkora fennakadást, galibát okozhat egy olyan megyeszékhelyen, ahol a városvezetőséghez dörgölőző sajtó szerint még a kerítés is kolbászból van.

Nem kell azonban ezt a témát sem felfújni. Örülök annak, hogy havazott, hiszen a tél szépsége a hófehér tájban mutatkozik meg igazán, de a magára valamit is adó sajtómunkás nem azt teszi közhírré, amit mindenki lát (például hogy odakint havazik, januárban!), hanem azt, amit csak kevesen láthatnak: a hivatali dilettantizmust, az információk torzítását, a városvezetőség nyílt manipulációs szándékát, azt, hogy valakik valahol megint nem végezték el a munkájukat, ezért egy napig teljes városnegyedekben szinte lehetetlen a biztonságos közlekedés. Biztos vagyok benne, a jó emberek által megválasztott jó vezetők jó helyre beültetett jó alárendeltjei közül most sem felelős senki semmiért. Egyedül Tél tábornok a hibás. Mert januárban merészelt hullni a hó.

Borsi Balázs