Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szentjobbon felépítették az összefogás házát

Ismét összefogott és bizonyított Szentjobb, kalákasorozatot szervezett a közösség. Molnár József polgármester és a szentjobbi lakosok úgy döntöttek, hogy a Tulipán Kaláka keretében összefognak és idén felújítják a helyi lakodalmas házat.

Március közepén kezdtek hozzá az ingatlan felújításához, korszerűsítéséhez. A régi épület már siralmas állapotban volt, és a megbontása után még ijesztőbb képet mutatott. Újra kellett tervezni az építkezés fontosabb részeit, és újraütemezni a kivitelezést is. A szükséges időt jól kellett beosztani, hiszen június 1-jére lakodalom volt kitűzve. A munkába azonban közbeszólt a kedvezőtlen időjárás is, március 15. és április 4. között nem lehetett dolgozni. Így a munkálatokra szánt 10 hét, 8 hétre rövidült.

Szentjobbon

A szorgos embereknek és kitartó munkájuknak köszönhetően a kényszerszünet után még nagyobb lendülettel haladt a munka, épült és szépült az ,,összefogás háza” – időközben a szentjobbiak átkeresztelték az épületet. A név valóban találó és kellőképpen jellemzi a végeredményt.

Összefogtak egy közös cél érdekében és megvalósították azt. Köszönhető ez annak, hogy minden nap volt segítség az építkezésen, főként hétvégén, munkaszüneti napokon volt nagyobb létszámú a csapat. Ilyenkor nemcsak a férfiak, hanem az asszonyok is kivették a részüket a munkából, ebéddel és süteményekkel kedveskedtek a munkásoknak. Sok finom étel és ital került az asztalokra, és jobban is haladt a munka. Szükség volt a tapasztalt és hozzáértő emberekre, akik szívesen dolgoztak, és mind szakmai tanácsokkal, mind cégük munkásaival hozzájárultak az összefogás házának létrehozásához.

Összesen 84-en vettek részt a kaláka-mozgalomban, volt, aki egy napot, és volt, aki 29 napot dolgozott a 44 alkalomból. Aktívan részt vállaltak a hivatal dolgozói, és besegítettek a szociális munkások is. Az építkezési anyagra a támogatást a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetősége biztosította. Az épület időben elkészült, készen áll a kulturális rendezvények fogadására.

Borsi Lóránt