Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szent Márton-napi búcsú volt az idősotthonban

A Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősotthon kápolnájának búcsús ünnepét tartották november 11-én, pénteken. A Böcskei László megyéspüspök által bemutatott ünnepi szentmise az intézmény névadó szentje születésének 1700. évfordulója kapcsán hirdetett Tours-i Szent Márton emlékév eseménysorozatának is részét képezte.

szt marton bucsu 1

„Az odafigyelésre kaptunk buzdítást ebben az évben, amikor a Magyar Katolikus Egyházban Szent Márton emlékévét ünnepeltük. De más szempontból is különleges időszak ez, hiszen az Isteni Irgalmasság Szentévének lezárásához is közeledünk” – hangsúlyozta prédikációjában Böcskei László. Mint hozzátette, az ünnep alkalmat ad arra, hogy az emberek odafigyeljenek az isteni szeretet megnyilvánulásaira a mindennapi életük során. „Az élet mindannyiunk számára egy lehetőség arra, hogy a sok látszat mögött felismerjük a lényeget” – fogalmazott a püspök, aki az európai püspökök tanácsa által Brüsszelből írt Márton-napi üzenetből is felolvasott részleteket.

szt marton bucsu 2

A búcsús szentmisén közreműködtek Rajna József, Egeli József, Kiss Márton, Pálos István és Vakon Zsolt atyák. A szertartást követően Böcskei László püspök meglátogatta és megáldotta az idősotthon ágyhoz kötött betegeit. A püspök ugyanakkor bejelentette, hogy a Szent Márton búcsú egy negyvennapos jótékonysági maraton kezdetét is jelzi, melynek keretében a Caritas Catolica munkatársai önkéntesek segítségével számos alkalommal fognak ételt és ruhát osztani a város különböző pontjain, ugyanakkor ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérési akciókat is szerveznek.

Az ünnepség hangulatos Márton-napi szeretetlakomával zárult az intézmény ebédlőjében.

Sz. G. T.