Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szent Lászlóról – dzsesszben

Rendkívüli dzsesszestre invitálták a közönséget csütörtökön a Szent László Napok keretében, és bízvást mondhatjuk: fantasztikus élményben volt része annak, aki Harry Tavitian és az Andrejszki Judittal és Mizsei Zoltánnal fellépő Balázs Elemér Group koncertjét választotta.

Harry Tavitian  Fotók: Szent László Napok Facebook-oldala

Harry Tavitian
Fotók: Szent László Napok Facebook-oldala

A dzsessz az, ami összeköt románt és magyart, mondta közöntőjében Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, aki hozzátette: az est célja az volt, hogy nemzetiségtől függetlenül minden néző magáénak érezhesse Szent László korának hangulatát. Erről a zene mellett Pitz Melinda, a Szigligeti Színház és Sebastian Lupu, a Regina Maria Színház művésze gondoskodott, előbbi magyarul, utóbbi pedig románul olvasott fel Szent László életéről és haláláról szóló szövegeket a dalok között.

A Balázs Elemér Group Fotók: Szent László Napok Facebook-oldala

A Balázs Elemér Group
Fotók: Szent László Napok Facebook-oldala

Harry Tavitian ez alkalommal is remekelt, Szent Lászlóról szóló legendák, Bartók Béla román táncai és középköri örmény darabokból építette fel műsorát. Az est második részében Balázs Elemér (dobok) és társai, vagyis Czibere József (ütőhangszerek), Lakatos Pecek Krisztián (nagybőgő), Balázs József (zongora), Komjáti Áron (gitár) léptek föl , énekeseik Kiss Flóra és Szakonyi Milán helyett pedig ez alkalommal Andrejszki Judit és Mizsei Zoltán volt.

Érdekes, de nagyon jól hangzó keveréket alkottak a Szent László-énekek a kortárs dzsesszel, a fellépőket csak ráadás után „engedte el” a közönség.

F. N. L.