Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szent László-sok egri ostroma

Okóber 23-án autóbuszos kirándulást szerveztünk a Nagyvárad–Debrecen–Tiszafüred–Eger–Nagyvárad útvonalon. A kirándulás, melyen a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 45 diákja és négy pedagógusa vett részt, a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiummal közös partnerségben és a Rákóczi Szövetség által meghirdetett október 23-i diákutaztatási program keretében valósulhatott meg. A kísérők Balázs Hajnalka angoltanár, Benedek Ramóna hitoktató, Szabó Ervin spirituális atya és alulírott voltak.

szent laszlosok 1

Kirándulásunk kettős célt követett: egyrészt a két tanintézet Rákóczi Szövetségéhez tartozó diákok és pedagógusok közötti kapcsolatoknak, barátságoknak az elmélyítését, 1956 közös megünneplése által, másrészt nemzeti történelmünk fontos helyszíneinek és eseményeinek a megismerését.

A szokásos szerda reggeli szentmisét követően indultunk útnak. Az első állomás Debrecen volt, ahol a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai és pedagógusai fogadtak bennünket. Október 23-ára emlékezve közösen vettünk részt a tanintézet által szervezett ünnepi műsoron, majd megismerkedhettünk vendéglátóink iskolájával: betekintést nyerhettünk az ottani diákok életébe, megcsodálhattuk a gyönyörű tantermeket, sportpályákat és uszodát.

A kápolnában tartott közös ima és éneklés után indultunk tovább Egerbe, ahová a hortobágyi rövid pihenő után meg is érkeztünk. Az Egri Hittudományi Főiskola két papnövendékének köszönhetően betekintést nyerhettünk a több száz éves múltra visszatekintő szeminárium életébe: mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta az intézményben oktatott tantárgyak sorát és ismerkedett az ott tanulók mindennapos életével. Megcsodálhattuk ugyanakkor a gazdag könyvtárat, nagy álmélkodással hallva, hogy a legrégebbi kötet mintegy 450 éves.

Ezt követően látogattuk meg Eger városának 1831–1836 között, Hild József tervei alapján klasszicista stílusban épült római katolikus bazilikáját, amely – mint azt kísérőinktől megtudtuk – Magyarország harmadik legnagyobb temploma. Igazi kihívást jelentett mindenki számára a székesegyház több mint ötven méter magasan lévő tornyába való feljutás. A sokunk számára igen fárasztó lépcsőzést azonban sokszorosan kárpótolta az elébünk táruló csodás látvány: az egri vár, a 91 éves török hódoltság emlékét őrző minaret, a sok-sok templom és épület.

Az egri várral természetesen közelebbről is megismerkedhettünk. Az „ostrom” a Dobó-téren áthaladva és a Szent-Antal (Minorita) templomot megcsodálva kezdődött, majd a várba bejutva megismerkedhettünk a hozzá fűződő leghíresebb történelmi eseménnyel, az 1552-es ostrommal, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. Megtekintettük ugyanakkor Gárdonyi Géza sírhelyét, a Dobó István Vármúzeumot, az elpusztult katedrálisok maradványait őrző kőtárat, a hősök termében pedig Dobó Istvánmárvány síremlékének fedőlapját. A vár meglátogatását újabb közös ima és éneklés zárta.

A kimerítő, de annál tartalmasabb nap után kellőképpen elfáradva indultunk vissza Nagyváradra. Az út jó hangulatban telt, a vélemény pedig egyöntetű volt: a kirándulás nagyon jól sikerült és elérte célját. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kiránduláson résztvevő egyik diáklánynak az őszinte megjegyzése: „A mai nap eddigi életem legeslegjobb napja volt!”

Köszönjük szépen a Rákóczi Szövetségnek a kirándulás lehetőségét.

Vincze Zsolt történelem szakos tanár