Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szent László és Nagyvárad régi képeslapokon

Zsúfolásig telt a váradi vár konferenciaterme június 22-én, csütörtökön, Balázs D. Attila Szent László és Nagyvárad régi képeslapokon című történelmi albumának a bemutatóján. A szép kivitelű, igényes kötetet beszerezhetik a Szent László Napok információs pultjánál, valamint az Illyés Gyula, a Libris Antica és a Dávid Könyvesboltban is, de hamarosan szerte a Kárpát-medencében.

Szent Laszlo kepeslap

„A Szent László Napok kiemelt jelentőségű könyve ez, hiszen megjelentetése épp a most zajló rendezvényre lett időzítve, tartalma pedig valóban ezer szállal kötődik városalapító nagy királyunkhoz” – mondta a szerző beszélgetőtársa Nagy József Barna, a kötet kiadója, a Magyar Polgári Egyesület elnöke.

A nagy számban megjelent érdeklődök megtudhatták, hogy milyen hosszú, fáradtságos és összetett munka áll a mögött, hogy ez az igényes kötet elkészülhetett épp a bemutató napjára. A színes kiadvány szerkesztésekor ugyanis különös gondot fordítottak arra, hogy a képek a lehető legmagasabb szinten legyenek reprodukálva és a nyomdai megjelenés is a lehető legkiválóbb minőségű, legyen.

A közel másfél órásra nyúlt könyvbemutató alatt elhangzott, hogy több mint 150 olyan régi képeslapot tartalmaz a kiadvány, amely valamilyen módon a városalapító személyéhez, illetve emlékéhez kapcsolódik. A kötet az 1942-es Ünnepi Szent László hétről is érdekes anyaggal szolgál, mindemellett ritka, felnagyított, helyi kiadású bélyegek is szerepelnek az albumban. Maga a képanyag a szerző saját gyűjteményéből, valamint a Zempléni Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár kollekciójából állt össze.

A kötetlen és kellemes hangvételű bemutatón kiderült, hogy helytörténeti vonatkozásban is sok csemegét kínál a mű, az időutazás mellett pedig hangsúlyos szerep jut benne a váradi jelennek és a kifürkészhető jövőnek is. Hogy ez pontosan mit takar, azt minden lokálpatriótának érdemes a könyvből elolvasnia, mert ennek a kötetnek minden – váradi – magyar család könyvespolcán ott kell lennie.