Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szennyvizes kálvária Székelyhídon

Már tavaly áprilisban is jelezték a székelyhídiak, hogy a városlakók egy része a félkész csatornahálózatra csatlakoztatta a háztartási szennyvizet. Ahol éppen véget ér a vezeték, ott felbugyog a talajból a szennyvíz, így több utcán is elárasztja a kerteket, nem kevés kárt okozva az érintetteknek. Ennek értelmében az érintettek tavaly tavaszon aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd a panaszlistát továbbították a városházára és a megyei környezetvédelmi hivatalhoz is. Az emberek felháborodását a városvezetőség passzív hozzáállása, valamint a hasznavehetetlenné vált bevetett területekért fizetett adó váltotta ki.

Béres Csaba polgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy a csatornázást kivitelező cég a városvezetőség jóváhagyása nélkül csatlakoztatta a háztartásokat – valószínűleg nem ingyen – a félkész hálózatra. Azonban az önkormányzat minden tőle telhetőt megtett, hogy mentsék, ami menthető a bevetett parcellákat illetően. Ugyanakkor értesítőket küldtek ki városszerte, hogy aki mindezek ellenére továbbra is igénybe veszi a félkész fővezetéket, annak borsos bírsággal kell számolnia az elkövetkezendő időszakban.

A székelyhídi kertek alatt

A székelyhídi kertek alatt

A napokban ismét megkereste szerkesztőségünket egy székelyhídi olvasó, aki azzal a panasszal fordult hozzánk, hogy az áprilisban megjelent cikk után sem változott semmi, a szennyvíz továbbra is a kertekre, az utcákra folyik, a házakat pedig elárasztja a bűz, és sajnos egyre nagyobb a fertőzésveszély is. Továbbá kéri, hogy járjuk körül újra a témát, és számoljunk be a tényekről az újságban. Hátha lépni fog valaki az ügyben.

Béres Csaba polgármester sajtóreferensén keresztül kiadott legfrissebb közleménye szerint, „a romániai környezetvédelmi törvény, a mai napig nem írja elő, hogy a fűtésre használt termálvizet 40 Celsius fok alatt visszapumpálják a földbe, így a lakásaikat – igen kedvező áron – termálvízzel fűtő háztartások telente a szabadba engedik azt.

Amennyiben Székelyhíd város egy, a települést teljes mértékben termálvíz fűtéshálózattal lefedő pályázathoz jutna, a probléma orvosolható lenne. Reményeink szerint Székelyhíd és a hozzá tartozó települések ivóvíz- és szennyvíz hálózatát idén be tudjuk fejezni, ugyanis az önkormányzat kifizette adósságait” – áll az elöljárói tájékoztatóban.

Bár nem a fűtésre elhasznált és a szabadba engedett 40 Celsius fokos termálvíz miatt panaszkodott az olvasó, hanem a kertek alatt álló és bűzlő háztartási szennyvízről, ami szerintünk és szerinte sem ugyanaz (továbbítottuk az áprilisi cikket és az olvasói levelet is – személyes adatok nélkül – a hivatal felé), ám legyen az elöljárói tájékoztató szerint.

Sütő Éva