Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szennyvíz a kertek alatt

Napok óta jelzik a székelyhídiak, hogy egyes városlakók a félkész csatornahálózatra rácsatlakoztatták a háztartási szennyvizet. Ahol éppen véget ér a vezeték, ott felbugyog a talajból a szennyvíz, több utcán is elárasztva a kerteket, nem kevés kárt okozva az érintetteknek. Az érintett lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek, a panaszlistát továbbították a helyi városházára és a megyei környezetvédelmi hivatalhoz is. Az emberek felháborodását a városvezetőség passzív hozzáállása váltotta ki, valamint a hasznavehetetlenné vált területek, amelyekért azonban rendszeresen fizetik az adót. A tarthatatlan állapot leginkább az állomás felé vezető úttal párhuzamos utcákat érinti.

szennyviz 2

Székelyhídon nem egyedi esettel állunk szemben, hisz évek óta a helyi közintézményeket fűtő termálvizet is a szabadba engedik, nagy károkat okozva ezzel az Ér-patak élővilágában.

Bár Székelyhíd javára legyen mondva, szinte egyedülálló település az Érmelléken, amely a geotermiát kiaknázza, felhasználja.

Béres Csaba polgármestert arról kérdeztük, a városvezetőség tett-e már lépéseket a jelenleg fennálló áldatlan állapotok megszüntetésére, hiszen köztudott, a termálvizes gondokat sem tudták mindezidáig megoldani az anyagiakra hivatkozva. Azonban a félkész csatornázási rendszer igénybevétele ellen mégiscsak lehet tenni.

szennyviz 3

Béres Csaba elmondta, hogy a csatornázást kivitelező cég a városvezetőség jóváhagyása nélkül csatlakoztatta a háztartásokat – valószínűleg nem ingyen – a félkész hálózatra. Jelenleg az ügy „oknyomozási” stádiumban van, ugyanis egyelőre nem tudják a kialakult helyzetért felelős háztartások pontos számát sem. Azonban ma már a kora reggeli órákban intézkedett az önkormányzat, hogy mentsék, ami menthető a bevetett parcellákat illetően. Ugyanakkor értesítőket küldtek ki városszerte, hogy aki mindezek ellenére továbbra is igénybe veszi a félkész fővezetéket, annak borsos bírsággal kell szembenéznie az elkövetkezendőkben – mondta a polgármester.

Sütő Éva