Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Személyazonossági igazolványt is kérhetnek

Konzuli napot tartottak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös irodájában hétfőn, ez alkalommal Nagy József Barna irodavezető, dr Laky-Takács Péter Attila, a kolozsvári főkonzulátus konzulja és Zatykó Gyula, az EMNP partiumi alelnöke tájékoztatott a magyar állampolgársággal kapcsolatos legújabb tudnivalókról.

Nagy József Barna, dr Laky-Takács Péter Attila és Zatykó Gyula

Nagy József Barna, dr Laky-Takács Péter Attila és Zatykó Gyula

Sok külhoni magyar állampolgárhoz érkezett az elmúlt egy-két hónapban a regisztrációhoz szükséges formanyomtatvány a Nemzeti Választási Iroda részéről, mondta a konzul, aki hozzátette: aki korábban már regisztrált, annak csak akkor kell visszaküldenie a formanyomtatványt, ha valamilyen adatuk változott. A regisztráció továbbra is nyitott, emlékeztetett a konzul, és ez a feltétele a magyar országgyűlési választásokon, illetve az országos népszavazáson való részvételnek a külhoni magyar állampolgárok számára is. Regisztrálni egyébként a valasztas.hu honlapon is lehet. Nagy József Barna hozzátette: az irodában a regisztrációban is segítenek, hiszen főleg az idősebbeknek jelent nehézséget az internetes eljárás.

Zatykó Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a külhoni magyar állampolgárok is igényelhetik a magyar személyazonossági igazolványt függetlenül attól, hogy hol van a bejelentett lakcímük. A személyazonossági igazolványt egyelőre csak Magyarország területén kérhetik a kormányablakoknál a honosítási okirat és a lakcímkártya felmutatásával, például Biharkeresztesen, Komádiban, Berettyóújfaluban, Derecskén vagy Debrecenben. A kormanyhivatal.hu honlapon megtalálják ezek pontos listáját, és sorszámot is igényelhet az érdeklődők, tette hozzá. Az elektronikus személyi igazolvány igénylésére a konzulátusokon, illetve a kihelyezett konzuli napokon is lehetőség lesz díjmentesen, amint kialakítják a megfelelő technikai hátteret, tette hozzá dr Laky-Takács Péter Attila.

Fried Noémi Lujza