Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Székhelyavató a mentősöknél

Aki pénteken déltájt gyanútlanul sétált Nagyvárad utcáin, könnyen azt hihette, hogy valahol tömegszerencsétlenség történt, ugyanis egy hat-hét szirénázó mentőautóból álló konvoly vonult végig a városon. Katasztrófa szerencsére nem történt, a mentősök mindössze ezzel a felvonulással ünnepelték meg az országos mentőszolgálat 107 éves fennállását, valamint a Bihar megyei mentőszolgálat új, Vámház (ma Sucevei) utca 24. szám alatti székhelyének felavatását.

Szekhelyavato (3)A felvonulást megelőző avatóünnepségen a helyi és megyei elöljárók mellett részt vett Raed Arafat egészségügyi államtitkár, valamint Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is, aki két évvel ezelőtt egészségügyi miniszterként kezdeményezte az új mentőszékház létrehozásához szükséges anyagi források kiutalását. Előbbi azt az úttörő szerepet dícsérte, amelyet a Bihar megyei mentőszolgálat megalakulása óta vállalt. Külön kiemelte itt a nemrég bevezetett integrált diszpécserszolgálatot, valamint a rohammentő-szolgálatot (SMURD) is, melyet Bihar megye elsőként vett át Maros megyétől. Arafat ugyanakkor beszélt arról a tervről is, melyet a mentőszolgálatok gépkocsiparkjának fokozatos éves megújítására alkottak meg, és mellyel elkerülhető az, hogy például ötévenként nagyobb befektetéseket kelljen eszközölni.

Szekhelyavato (1)Cseke Attila arra mutatott rá, hogy az új székház létrehozásával megoldódott a megye utolsó jelentős problémája is az egészségügyi infrastruktúra terén, miután felépült az onkológiai központ, valamint a Közegészségügyi Igazgatóság székhelyproblémája is megoldódott. Cseke Attila ugyanakkor azt kívánta a mentősöknek, hogy minél több időt töltsenek az új székhelyen, hiszen ha nem kell kiszállniuk sehova, az azt jelenti, hogy a Bihar megyei lakosok épségben vannak.

Mint Daniela Petrişor, a mentőszolgálat igazgatónője elmondta, Bihar megyében jelenleg 64 mentőautó van forgalomban. A mentőszolgálatnak összesen 409 alkalmazottja van. Az operatív személyzet 39 orvost, 134 asszisztenst és 171 mentőst foglal magába. Az idei év első hat hónapjában közel hatvanezer segélyhívást fogadtak, amelyekből mintegy 4500 esetben volt közvetlen életveszély. A mentősök az első félévben 137 közúti balesethez és 111 szívleállásos esethez szálltak ki.

Szekhelyavato (5)A kettős ünnep alkalmából a mentőszolgálat hétfőtől péntekig nyílt hetet tart, amelynek keretében naponta 9–15 óra között látogathatnak el az érdeklődők az új székhelyre, hogy megtekintsék a mentősök munkáját. A székhelyen egyébként havonta egy szombaton ingyenes újraélesztési és elsősegély-nyújtási kurzust is szerveznek a lakosságnak.

Szombati-Gille Tamás