Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Székelyhídon mérkőztek meg az Érmellék legjobb boraival

Február 27-én, szombaton, immár 22. alkalommal rendezték meg az Érmelléki borversenyt Székelyhídon. Az esemény szervezői – Székelyhíd önkormányzata, a Pro Székelyhíd Egyesület, valamint a helyi szőlősgazdák – várták a megmérettetésre az Érmellék és a régió szőlősgazdáit, borászait.

A Székelyhídi Városi Vendéglőben 15 órától kezdte a bíráló bizottság a borok értékelését. Nem volt könnyű dolguk, hiszen összesen 144 bormintát kellett megkóstolniuk, megvizsgálniuk és értékelniük. Ezek közül 74 volt fehér száraz bor, 30 fehér aromás és 40 vörös bor, melyeket összesen 24 település borászai neveztek be, köztük több magyarországi településről is.

Béres Csaba köszönti a vendégeket

Béres Csaba köszönti a vendégeket

A zsűri, melynek elnöke dr. Popa Dorin, tagjai pedig Szoboszlai Hilda, Csávossy György, Kiss Zoltán, Szoboszlai Csaba és dr. Rakoncás Nándor, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Karának adjunktusa, este 7 óra után fejezte be a bírálást.

Ezt követően az MM Pódium két előadóművésze, Sándor Mária és Meleg Attila szórakoztatta a közönséget A bugaci határban című zenés előadással. A műsorban operett részletek, nóták és humoros verses történetek váltották egymást, megalapozva a jó hangulatot a zsúfolásig telt vendéglőben.

Az eredményhirdetés előtt Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntette a jelenlévőket, megköszönve a szervezőknek és a zsűrinek a befektetett munkát, a borászoknak pedig, hogy jelenlétükkel és boraikkal emelték a rendezvény színvonalát. Egyébként a székelyhídi az Érmellék „legöregebb” borversenye, hiszen idén huszonkettedik alkalommal került sor a rangos eseményre.

A kiértékelés megkezdése előtt a zsűri elnökének, dr. Popa Dorinnak a javaslatára egyperces felállással emlékeztek id. Csávossy Györgyre, aki sok borász mentora volt életében. Ezt követően az ítészek elnöke örömének adott hangot, hogy a borverseny kinőtte a vendéglőt, és jövőre már nagyobb helyiségre lesz szükség a verseny megrendezéséhez. Elmondta, hogy sokat lehetne beszélni a borról, de inkább cselekedni kell. Biztosította a jelenlévőket, hogy mindig támogatni fogja a régió borászait. Arra bíztatta őket, hogy az előrelépés érdekében hozzanak létre egyesületet, és közös erővel, EU-s pályázati pénzek megszerzésével fejlesszék tovább az érmelléki borászatot. Elmondta, hogy a nagyváradi lakosság 95 %-ban import termékeket eszik és iszik. Vissza kell szerezni a helyi termékek, köztük a szőlő és a belőle készülő nemes nedű becsületét, de ezt a gazdák csak közösen érhetik el.

Ifj. Csávossy György arról beszélt, hogy körülbelül 15 éve zsűrizi az érmellék borait, és nagyon kellemes meglepetés számára látni a hihetetlen fejlődést. Az érmelléki borászatban minőségi előrelépés történt, és innen már csak komolyabb technikai háttérrel lehet továbblépni. Ehhez pedig meg kell teremteni a feltételeket.

Dr. Rakoncás Nándor a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Karának adjunktusa megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehetett, és köszönte mindenki munkáját. Egy mondást idézett, hogy „ritkán látni annyi sértődött embert, mint egy borverseny után”, de hangsúlyozta, hogy szerinte itt és most nem aktuális a mondás, mert erős a mezőny, a gazdák kiváló borokat hoztak erre a megmérettetésre. Meglátása szerint az ilyen versenyeken a határ mindkét oldalán „csiszolódnak a borok”.

A zsűrizés pillanatai

A zsűrizés pillanatai

Hogy mennyire erős volt a mezőny, azt bizonyítja a tény, hogy a 144 bormintából 51 ért el aranyérmes minősítést, 51 ezüstérmes lett és 30 bronzérmet kapott. A megmérettetés abszolút győztese Fábián Tibor sauvignon petit bora lett. Második helyen Tolnai László vörös merlot bora, míg a harmadik helyen Ioan Jugrestean fekete leányka bora végzett.

A kategóriák győztesei: az aromás borok nyertese Fábián Tibor sauvignon petit bora, száraz fehér kategóriában Hegedűs István királyleányka bora nyert, a vörösborok közül pedig Tolnai László merlotja került ki győztesen.

A most először kiosztott „Érmellék Szőlősgazdája” díjat és a „Borlovagrend Érmelléki Legátusa” nagydíját a diószegi Fábián Tibor nyerte el. A legjobb székelyhídi bornak kijáró Hamvasfürt vándorkupát az idén Kovács Zoltán vihette haza, a székelyhídi dombokon termesztett szőlőből készült traminer borával.

Az eredményhirdetést követően felszolgálták az ízletes vacsorát, majd élőzenés, táncos mulatság következett, melyhez a talpalávalót a nagykágyai Party Szerviz együttes szolgáltatta.

Tiponuţ Tibor