Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Székelyhídon kiborult a bili

Székelyhídon, az elmúlt héten háromszor, ezen  a héten pedig kétszer várták a közügyek iránt érdeklődőket különböző lakossági fórumokra. A város öt negyedében megtartott találkozón kevesen vettek részt, mivel az illetékesek nem hirdették meg a megyei sajtóban, de egyéb hírforrásból sem értesült felőle a lakosság.

A keddi, azaz az utolsó találkozóra Székelyhíd Felsőváros nevű negyedében került sor, ahova a városvezetőség tizenegy utca lakosságát várta a település problémáinak a kibeszélésére.

Nicolae Duţa

Nicolae Duţa

Béres Csaba

Béres Csaba

A kedd esti fórumon azonban történt egy kisebb fajta malőr is, amely a résztvevők elmondása szerint abból állt, hogy az egyik felsővárosi lakos egy bili tartalmával arcul öntötte a polgármestert, megunva az állandó magyarázkodást, miért nem tudták lefektetni mind a mai napig a teljes csatornahálózatot Székelyhídon, és főleg a tervből miért is maradtak ki azok az utcák, amelyek csaknem Székelyhíd központi részét képezik.

Az eset egészen felvillanyozta a kisvárost, annál is inkább, mivel sokak szerint jogos volt Nicolae Duţa gesztusa, akinek elégedetlenségét az váltotta ki, hogy ezelőtt mintegy öt esztendővel, amikor aszfaltozták a várost átszelő 19-es számú főutat, a városvezetőség nem tartotta be a közművesítés prioritásait, azaz a tervek szerint az útépítéssel párhuzamosan nem fektették le a csatornahálózat csöveit. Így az ide eső utcák kanalizálás nélkül maradtak, mivel a műutat újra fel kellene törni ahhoz, hogy ezt orvosolják. Utóbbi azonban már kivitelezhetetlen.

A malőrrel kapcsolatban megkerestük Béres Csabát, aki sajtóreferensén keresztül tudomásunkra hozta, hogy a tegnapi atrocitás egy hivatalosan összehívott lakossági fórumon történt, ahol ő, mint polgármester volt jelen, így a rajta esett sérelem az intézményt is érintette. Ezért kénytelen jogi lépéseket tenni az intézmény becsülete védelmében.

Megkeresésünkre Nicolae Duţa annyit fűzött az ügyhöz, hogy székelyhídi lakosként ő csak a maga nevében tiltakozott a Béres módszerei ellen. A csövek tervszerinti lefektetését azért baltázták el, mert Béres sietett lefedni azokat az utcákat, ahol a rokonai élnek, mit sem törődve olyan „apróságokkal”, hogy párhuzamos munkaritmus és terv szerinti közművesítés. Hozzáállása miatt, akár évtizedekig csatornahálózat nélkül maradhat az egész ominózus városrész, ami köztudott mivel jár: udvari illemhely, emésztőgödrök, szennyes vízzel teli vedrek cipelése és természetesen sok helyütt bili.

„Valószínűleg Béres és „udvartartása” megpróbál majd a nem mindennapi tiltakozásomnak nemzetiségi, vagy politikai színezetet adni, ám még egyszer hangsúlyozom, kimondottan székelyhídi lakosként voltam jelen a legutóbbi negyvenszemélyes lakossági fórumon, ahová maga a polgármester hívott meg. Amúgy pedig az éjjeliben üdítő ital volt, még mielőtt másképpen menne ki a köztudatba. A gesztust figyelemfelkeltésnek és tiltakozásnak szántam, mivel úgy érzem, Székelyhíd lakosságát a mostani városvezetőség semmibe veszi. Egy olyan klán vezeti jelenleg a várost, akik saját érdekeiken túl, semmivel sem törődnek – fűzte hozzá Duţa.

Sütő Éva