Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Székelyhídiak Gyermelyen

Idén nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy elkísérjem a székelyhídi gyermekeket Magyarországra, a gyermelyi labdarúgó edzőtáborba. Az érmellékiek eddig kétszer vettek részt Kozma Sándor testnevelő tanár vezetésével, az idei volt a harmadik alkalom. Sajnos az útlevelek hiánya miatt mindössze hat gyerek vághatott neki az útnak. Közülük három gyerkőc tizenkét éves: Colman György, Selmeczi Róbert, Orosz Tamás, három pedig tizenhárom éves: Antal Krisztián, Költő Dávid és Szűcs János.

A június 17. és 21. között tartott táborban rajtunk kívül a felvidéki Kürt faluból érkeztek húszan, míg Gyermelyről és környékéről mintegy ötven gyerek tevékenykedett. Tóth Ágnes szabadidő-szervező várt bennünket és készített fel minket a következő néhány napra. Szállásként a szlovákiai magyarokkal közösen megkaptuk a helyi sportcsarnokot, az étkezést (napi 5!) a szomszédos iskola kantinjában biztosították.

szekelyhidiak 1

A székelyhídi csapat

Az edzésprogramot közösen állítottuk össze, napi két alkalommal – 9 és 15 órától – mintegy nyolcvanan szálltuk meg a helybéli sporttelepet. A nagypálya mellett egy 60 x 30-as műfüves pályát is „belaktunk”. A kánikulai melegben a gyerekek legnagyobb örömére inkább a labdás gyakorlatok kerültek előtérbe. A házigazdák figyelmességéről mindent elmond, hogy lesték a gyermekek minden mozdulatát, zsugorszámra hozták a szódavizet, vederszámra a mosdóvizet és kilószámra a friss gyümölcsöt.

A szerdai nap egy gyalogtúrával kezdődött, a szomszédos Gyarmatpusztára látogattunk el. Gyarmatpuszta vadaskertjében egy XIX. században épített vadászkastély található. A közeli kápolna gyönyörű rokokó oltára és faragott padjai az olaszországi Velencéből származnak. Kriptájába temették el Sándor Móricot, az „ördöglovast”. A kápolna mögötti kriptában pedig – gazdájának akarata szerint – kedvenc lovát, Tatárt helyezték el. A puszta a halastóval, kastéllyal, parkkal és a felettük sötétlő, fenyő borította Gyarmat-heggyel (340 m) a Gerecse egyik legfestőibb tája. Ebben a szép környezetben, egy kis tisztáson kerítettünk sort egy minibajnokságra U10, 12, 14 és 16-os csoportokban. Mi az alacsony létszám miatt csak U12-ben indulhattunk (7 csapat), viszont ott fantasztikusan szerepeltünk. A három a három elleni játékban a Költő, Antal és Szűcs-féle csapat lett az első, míg a Colman, Selmeczi és Orosz összeállítású csapat a harmadik helyen végzett. Levezetésként ellátogattunk a helyi lőtérre, a srácok légpuskával fejenként ötöt lőhettek, emlékül megkapva a lőlapot, amit legalább egyszer mindenki el is talált.

szekelyhidiak 2

A gyarmatpusztai vadászház

A csütörtöki nap újra az edzésekről szólt, majd zárásként pénteken a közeli Tatára, a vizek városába tettünk autóbuszos kirándulást. Hogy gyerekeink el ne lazuljanak, kezdésként körbefutották a Cseke-tavat (kb. 2 km),, majd átsétáltunk Tata talán legszebb helyére, az Öreg-tóhoz. A közel 250 hektáros tó a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik. Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket. Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál. Miután a gyerekek kifürödték magukat, egy újabb kellemes meglepetésben volt részük. A helybéli sárkányhajó egyesület vezetői  egy húsz- és egy tizenhat személyes hajót bocsátottak rendelkezésre, mindenki egy-egy órát evezhetett a festői környezetben.

Délután négy körül érkeztünk vissza Gyermelyre, megtörtént a táborzárás és indultunk is hazafelé. Este tizenegy körül mindenki hazaért, és biztos vagyok benne, hogy elgondolkodott azon, milyen jó lenne, ha jövőre is jöhetnénk. Köszönjük, Gyermely!

Juhász György

szekelyhidiak 3a

Az Öreg-tó Tatán