Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Székelyföldre látogatott Klaus Iohannis

Hivatalos államelnöki vizitáció során több Hargita, Kovászna és Vrancea megyei helyszínre látogatott el tegnap Klaus Iohannis román államfő.

Több tucat tüntető várta az államfőt a csíkszeredai megyeháza előtt. A demonstrációt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ifjúsági szervezete, a MINTA kezdeményezte. Az EMNP korábbi felhívása szerint azt akarták tudatni az államfővel, kiállnak az erdélyi magyarok jogaiért és elfogadhatatlannak tartják az utóbbi időben a közösséget ért jogsértéseket.

Klaus Iohannis közvitán vett részt Hargita és Kovászna megye önkormányzati képviselőivel. Megérkezése után felcsendült a román himnusz, amelyet felállva hallgatott meg a közönség. Ezt követően a jelenlévők elénekelték a székely himnuszt is.

Az elnök készült: az ajándékba kapott székely zászlóért „cserében” egy román trikolórral ajándékozta meg vendéglátóit, bizonyára célzatosan

Az elnök készült: az ajándékba kapott székely zászlóért „cserében” egy román trikolórral ajándékozta meg vendéglátóit, bizonyára célzatosan

Klaus Iohannis magyarul is üdvözölte a jelenlévőket. Külön megköszönte, hogy énekeltek neki, némi malíciával megjegyezve, hogy „szép, erős hangjuk van a székelyföldi vezetőknek”.

Felszólalásában Iohannis a jogállamiság fontosságát is kiemelte. Szavai szerint Hargita és Kovászna megyében olyan munka folyik, amelyre érdemes figyelmet fordítani. „A gyógyfürdők, valamint a népi kultúra által képviselt értékek is fontos szegmensei a két megye gazdaságának, ezért a turizmus fejlesztése kiemelten fontos a térségben. Ugyanakkor oda kell figyelni arra is, hogy a lehető legtöbb uniós forrást hívják le a térségben” – jelentette ki.

Az államfő hangsúlyozta: Romániának decentralizációra van szüksége, mert a helyiek tudják a legjobban, hogy mit kívánnak a helyi érdekek. Szerinte a regionalizálásra is szükség van, de csak akkor, ha a közigazgatást jobbá teszi. A helyi és a regionális autonómia rendben van szerinte, azonban az etnikai alapú autonómiát ellenezte, mivel meglátása szerint ez csak széthúzáshoz vezetne. A polgármesterek közül Sepsiszentgyörgy elöljárója, Antal Árpád szólalt fel elsőként. Elmondta, a magyarság szemszögéből is érdemes megnézni, hogy valóban olyan jó-e a romániai kisebbségeknek, mint ahogy azt állítják a romániai döntéshozók. Emlékeztetett arra, hogy mi történt a kommunizmus idején az erdélyi szász közösséggel, valamint a magyar közösséggel, hogyan duzzasztották fel Marosvásárhely lakosságát román nemzetiségűekkel, hogy az ottani magyarok aránya csökkenjen. A Központi Fejlesztési Régióhoz való tartozás hátrányait is kiemelte. Mint mondta: a két magyar többségű megye azért szenved hátrányt, mert egy régióban van két gazdaságilag fejlett megye, Brassó és Szeben.

A résztvevők hangos tapsa közepette Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester egy székely zászlót adott ajándékba az elnöknek. Klaus Iohannis pedig egy román trikolórral viszonozta a gesztust.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere történelminek nevezte az elnök látogatását. Szavai szerint Klaus Iohannis az első államfő, aki a két megye együttes meglátogatásával elismerte, hogy a két székelyföldi térségben élő emberek együvé tartoznak. Hozzátette, azért is történelmi ez a látogatás éppen Csíkszeredában, mert a szászok Szeklerburgnak, vagyis székely várnak nevezték a várost.

Klaus Iohannis arra kérte a helyi elöljárókat, hogy próbálják félretenni a történelmi sérelmeket, és a múltba való révedés helyett összpontosítsanak a jövőre. Úgy fogalmazott: a történelemmel az akadémikusoknak kell foglalkozniuk, a jövő azonban a politikusok felelőssége.

Iohannis a híres csíksomlyói kegytemplomba is ellátogatott tegnap

Iohannis a híres csíksomlyói kegytemplomba is ellátogatott tegnap

A Románia Modernizációjáért Nemzeti Koalíció (CNMR) kedden közölte, hogy csatlakozik tagszervezete, a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fórumának (FCRHCM) azon igényéhez, hogy lehetőségük legyen találkozni a székelyföldi hivatalos látogatáson lévő államfővel.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben a CNMR azt írja: az elnöki hivatal honlapján közzétett látogatási ütemtervben nem szerepel a Hargita és Kovászna megyei román közösség képviselőivel való találkozó, ezért kérik az államfőt, hogy iktassa be ezt is programjába. „ A CNMR fontosnak tartja, hogy Románia elnöke egyenlő bánásmódot alkalmazva és egyensúlyt tartva tájékozódjon a magyar és a román etnikumú állampolgárok gazdasági, társadalmi és együttélési kérdéseiről” – érvelnek a dokumentum aláírói.

A csíkszeredai ortodox templom után az államfő a csíksomlyói kegytemplomot kereste fel. Klaus Iohannist elkísérte Korodi Attila képviselő és Borboly Csaba tanácselnök is. Urbán Erik ferences atya körbevezette az államfőt a templomban, ismertette a kegyhely történetét.