Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Szégyellhetik magukat!”

A fenti üzenet nem a román férfi vízilabdacsapat tagjainak szólt, akik két negyeden át egyenrangú ellenfelei voltak a világ-, Európa és olimpiai bajnok szerbeknek a február 12-én lejátszott Világliga selejtezőn, hanem a szövetségi kapitánynak és a román pólószövetség vezetőinek.

Az ok pedig a következő: bár a szerbek ellen készülő keretbe a Nagyváradi VSK-Digi öt játékosa is meghívást kapott, a Ioan Alexandrescu Uszodában lejátszott meccsen egyikük sem kapott bizonyítási lehetőséget. Mindez annak ellenére, hogy a találkozónak semmiféle tétje nem volt a hazaiak számára, akik pont nélkül állnak az A csoportban. A bukaresti székhelyű szövetség vezetői nem először bizonyították, ahol tudnak, keresztbe tesznek a váradi vízilabdának, s minden eszközzel megpróbálják szabotálni azt. A világliga selejtezőt a szerbek külön kérésére hozták Váradra, ám ha már itt jártak, úgy vélték illendőnek, hogy a keretbe behívott hazai vízilabdázók a partról nézzék végig a meccset, amelyen csupán a gólkülönbség volt az egyetlen ismeretlen. A nyilvánvaló provokációt nem hagyhatták szó nélkül a váradi nézők sem, egyikük száját hagyta el a címben közzétett kijelentés. A lelátón pedig csaknem hatszázan (pontosan 597-en) foglaltak helyet. Bár a belépés díjmentes volt, a szervezők ingyenjegyeket osztva számlálták meg a jelenlévőket.

Ötből egy sem

Dejan Szatnojevics, a román csapat szerb szövetségi kapitánya ugyan behívott a válogatott keretébe öt váradi vízilabdázót, Szabó Istvánt, Váncsik Leventét, Nichita Ilisiét, Gergelify Róbertet, valamint Raul Gavriş kapust, a meccsen egyikük sem kapott játéklehetőséget. Szabó és Gavriş ot volt a meccsen, de nem bizonyíthatott a világ legjobbjai ellen. A medencében mégis volt VSK játékos, igaz, a vendégeknél, a szerb válogatott hálóőre, Gojko Pijetlovics ugyanis Váradon keresi kenyerét. Ő aztán igazolta is, nem véletlenül tartják a világ egyik legjobb hálóőrének.

A partról nézték a pólómeccset a VSK-Digi válogatott kerettagjai (Fotó: Christian Sandor)

A partról nézték a pólómeccset a VSK-Digi válogatott kerettagjai (Fotó: Christian Sandor)

Ami a találkozót illeti, már kezdés előtt gondok akadtak, hiszen a szervezőknek nem sikerült elindítaniuk a román himnuszt, amelyet így a nézők énekeltek el. Az első és a második negyedben egyenrangú ellenfele tudott lenni a szerb sztárcsapatnak a román együttes, így a nagyszünetben 7–7 volt az állás. A térfélcserét követően nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt a vendégcsapat, amely örömpólóval szórakoztatta a közönséget, míg a kapuban Pietlovics, majd a helyére beálló Riszticsevics is „lehúzta a rolót”, így a végén hét góllal (14–7) nyert a vendégcsapat. A román keretben kapott helyet: Marius Tic, Raul Gavris (kapusok), Cosmin Radu (1 gól), Tiberiu Negrean (1), Tudor Fulea (1), Szabó István (nem játszott), Andrei Prioteasa, Daniel Teohari, Mihnea Chioveanu (2), Andrei Cretu, Nicolae Oantă (1), Alexandru Giban és Vlad Georgescu (1).

A románoknak ez volt a harmadik vereségük az A csoportban, ahol a szerbektől már másodszor (az első meccs eredménye 12–3 volt), míg a montenegróiaktól egyszer (13–2) kaptak ki. Utóbbiakkal április 10-én találkozik majd ismét a Sztanojevics-gárda, a helyszínről egyelőre még nem döntött a román szövetség.

Újabb erőpróbák

Mától vasárnapig Kecskeméten tartózkodik a román csapat, amely az Európa Kupa selejtezőjében vesz részt. A házigazda magyarok mellett a spanyol, a grúz és a francia válogatottal méri össze erejét a Sztanojevics gárda.

Ezt követően az Európa-bajnokság selejtezőjében lesz érdekelt a válogatott, amely a csehekkel játszik majd oda-vissza alapon. Az első mérkőzésre február 24-én kerül sor Izvorani-ban, a visszavágóra pedig március harmadikán Brnóban. A párharc győztese vehet részt a július 14–28. között Barcelónában sorra kerülő kontinenstornán. Egyébként a selejtezőkben 47 válogatott indult el, 27 férfi és 20 női együttes nevezett be a küzdelembe. Az Eb-n az erősebb nemnél csak 16, a hölgyeknél pedig 12 csapat indulhat. Előbbieknél nyolc, utóbbiaknál hat szereplő eleve adott, a 2016-os Európa-bajnokság élbolyában végzettek már tavaly év elején, a belgrádi Eb-n kivívták a rajtjogot.

A nőknél más a helyzet

A román női válogatott, amelyben több váradi játékos (Tóth Johanna csapatkapitány, Laboncz Nikolett, Oana Vidican és Xenia Bonca, valamint a bővített keretből Vanessa Caba Tulceanu, Szucsigán Brigitta és Antonia Vidican) is helyet kapott, a németek ellen vívhatja ki az EB-részvételt. Az első meccset Hamburgban játsszák szombaton délután, a visszavágóra Izvorani-ban kerül majd sor március 3-án. A Vlad Hagiu vezette női csapat először vesz részt selejtezőn, a keret alapembereinek számítanak a váradiak, akik közül ketten (Tóth és Bonca) jelenleg fővárosi csapatokat erősítenek.

A női csapatban alapembereknek számítanak a váradiak (Fotó: román női válogatott)

A női csapatban alapembereknek számítanak a váradiak (Fotó: román női válogatott)

A barcelonai kontinensvetélkedő a Bernat Picornellben zajlik majd, abban a neves uszodaegyüttesben, amely a katalán fővárosban rendezett 1992-es nyári olimpián is központi játékteréül szolgált a vízilabdatornának.