Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szedték a mások szemetét

A szombati Te szedd! – Let’s do it! világméretű kampányban sokan csatlakoztak a meghirdetett takarítási akcióhoz, így az Érmelléken is.

Érmihályfalván az önkormányzat néhány alkalmazottja, elöljárója, a Zelk Zoltán Gimnázium, a Mezőgazdasági Főgimnázium diákjai, valamint a helyi Zöld Kommandó tagjai gyűltek össze az Andrássy-park bejárata előtt – mintegy hetvenen-nyolcvanan. Később az erdészeti hivatal emberei is csatlakoztak hozzájuk.

szedtek 1

A mihályfalvi szemétgyűjtők

Induláskor a csapat két részre oszlott: az egyik a Dihenes negyedbeli Mihai Eminescu és Octavian Goga utcák, a vasúti sínek két oldala, valamint az ANL-tömbházak körüli területeket vette célba, a másik az Avram Iancu utcát, illetve a temető felé vezető utat tisztította meg. A szemétszedést megelőző napokban a református temetőhöz tartozó részen a gyülekezet tagjai kiszedték az akácos sarjakat, orgonabokrokat, burjánokat stb. Az ottmaradt gallyakat az önkormányzat gépei, illetve a csapatok felnőtt tagjai rakták utánfutókra. A napi „szemétszüret” eredménye több száz műanyag zsáknyi hulladék volt, amelyet utánfutós traktorok és szekerek szállítottak a helyi szeméttelepre.

szedtek 2

A székelyhídi akció: Lakatos László, a Kolokán Egyesület elnöke a diákokkal

Székelyhídon a Petőfi Sándor Elméleti Líceum környékén zajlott a szemétgyűjtés. A Kolokán Egyesület tagjai mellett az iskola VII. B osztályának hat tanulója – név szerint Angyal Márk, Bokor Bence, Horváth Dávid, Hendre Marianna, Horváth Anett és Braun Dávid – is részt vett az akcióban. A műanyagzsákokról, illetve az összegyűjtött mintegy ötvenzsáknyi hulladék elszállításáról a helyi szemétszállítási cég gondoskodott.

Az akció végén a természetvédelemmel kapcsolatos kvíz kérdésekre Hendre Mariannának sikerült pontos válaszokat adnia, így elnyerte a Természetvédelem Őre címet – tudtuk meg Lakatos Lászlótól, az egyesület elnökétől.

Sütő Éva