Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szecessziós múltidézés

A Nagyváradi Szent László Napok keretén belül, vasárnap délután kedvezményesen lehetett meglátogatni a Darvas–La Roche-házat, amely a Rimanóczy (ma Iosif Vulcan) utcán található. A palotában a ház egykori tulajdonosa Simon Judit vezette körbe az érdeklődőket.

Simon Judit a bemutatón

Simon Judit a bemutatón

A látogatás az Élő múlt nevet viselte, éppen ezért Simon Judit mesélt a ház történetéről, arról, hogy annak tulajdonosait, hogyan hurcolták el a haláltáborba, mesélt a pusztításról, amit a beköltöző oroszok végeztek a gyönyörű építményben, mesélt továbbá arról, hogy mekkora erőfeszítésbe tellett a házat múzeummá alakítani. Édesapja már a halálos ágyán feküdt, amikor megkezdték a ház műemlékké nyilvánítását. A fájdalom és a szépség, ami körüllengi a házat, csodálatra méltó.

A palota berendezése megfelel a szecessziós és neobarokk stílusirányzatnak, csodálatos antik bútorokat, ruhákat, műtárgyakat lehet megtekinteni a házban. A Simon Judit volt lakrésze mind a mai napig eredeti állapotában van megtartva. Megmutatta egykori dolgozószobáját, a spór kemencét, amelyben az édesanyja sütött annak idején. Az érdeklődők továbbá megtekinthették, hogyan nézett ki egy szobalányszoba a korban.

Vincze- Nagy Anikó