Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Százötvenen másztak sziklát az Osoi-fesztiválon

Jóval felülmúlta a szervezők várakozásait a szeptember 28–október 1. között szervezett első Bihar megyei sziklamászó fesztivál, az Osoi Climbing Fest látogatóinak száma. A Nagyváradtól alig 43 kilométernyire található Vércsorog településen, az Osoi barlangnál több mint 30, különböző nehézségű mászóútvonalallal várták az érdeklődőket.

Fotó: Andrei Poşmoşanu

Fotó: Andrei Poşmoşanu

„Figyelembe véve, hogy alig két héttel ezelőtt Herkulesfürdőn zajlott az ország legnagyobb ilyen jellegű fesztiválja a Herculane Climbing Open, nem is számítottunk ilyen sok résztvevőre. Összesen több mint 150 felnőtt és gyermek mászta végig  a kiépített útvonalakat” – tudatta közleményben a Bihar Megyei Turisztikai Célpont Menedzsment Ügynökség (AMD Bihor).

A program magába foglalt mászásoktatást is kezdők és gyermekek részére, a résztvevők ugyanakkor a sziklamászás mellett filmvetítéseken, tábortűzi programokon és kirándulásokon vehettek részt, valamint szakemberek felügyelete mellett leereszkedhettek az ország egyik legimpozánsabb barlangjába is – utóbbi kalandra negyven személy vállalkozott.

Az Osoi Climbing Fest a nagyváradi Crux Sziklamászó Egyesület, a Bihar Megyei Turisztikai Célpont Menedzsment Ügynökség, a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat, valamint a Cristal Barlangászklub közös szervezésében kerül megrendezésre. A rendezvényt támogatta ugyanakkor a Természetvédelmi Területek Hosszútávú Fejlesztési Központja is, melynek célja hogy ökoturisztikai célponttá tegye a Királyerdőt és környékét. A fesztivál a „Királyerdő – egy hely, amit jó meglátogatni, egy hely ahol jó élni” elnevezésű projekt keretében kapott anyagi támogatást.

Sz. G. T.