Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Százan ragadtak a sonkolyosi állomáson

A vársonkolyosi alagútban végzett felújítás nagyban megnehezítette a vasúti közlekedést a Nagyvárad–Kolozsvár útvonalon az elmúlt hétvégén. A munkálatoknak két nap alatt be kellett volna fejeződniük, s ez idő alatt autóbusszal szállították volna át a Román Államvasutak (CFR) utasait Barátka és Sonkolyos között. A munkások viszont előre nem látott akadályba – konkrétan sziklákba – ütköztek, ezért a kivitelező cég halasztást kért, amit meg is kapott. Ezzel nem is lett volna gond, vasárnap délután azonban a Kolozsvár felé tartó menetrend szerinti járat több mint száz utasa a sonkolyosi állomáson találta magát és ott is ragadt egészen az esti órákig, ugyanis a felelős cég egyetlen, 40 férőhelyes autóbuszt küldött értük. Azt is késve.

szazan 1

A kivitelező bukaresti Implenia vállalat projektvezetője Mihai Nicola, a román sajtóorgánumoknak tett nyilatkozatában a CFR-vel folytatott rossz kommunikációra hivatkozott. Mint elmondta, a felújítást már hónapok óta előkészítették, a munkásoknak csupán annyi dolguk volt, hogy néhány ásást elvégezzenek és kicseréljenek bizonyos elemeket annak érdekében, hogy alacsonyabb szintre süllyesszék a vasútvonalat. Az ásás során azonban kemény sziklatalajba ütköztek, amelyet át kellett törni. Ez okozta az eltolódást. A kivitelező cégnek szándékában állt a megállapodáshoz híven transzferjáratot biztosítani az utasok részére, s e célból szerződésben is álltak egy nagyváradi szállítási vállalattal, a CFR azonban – Nicola állítása szerint – nem közölte idejében a létszámot.

A CFR infrastrukturális igazgatója, Dumitru Mateaş a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozatban ígéretet tett arra, hogy több autóbusszal biztosítják majd a Sonkolyoson ragadt utasok továbbszállítását. Ez vasárnap este végül meg is történt, s az utasok némelyikét egészen a kolozsvári végállomásig szállították. Ennek ellenére az utasok egy része azt nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy kártérítésért fordul majd a Kolozs  megyei fogyasztóvédelemhez, illetve a közlekedési minisztériumhoz.

Sz. G. T.