Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Százakhoz jött el a püspökség Mikulása

Idén is több száz érdeklődőt vonzott és megannyi gyermeket tett boldoggá a nagyváradi római katolikus püspökség által szervezett Adventi Jótékonysági Vásár, melynek keretében a legkisebbek még a Mikulással is találkozhattak szombaton, a püspöki palota kertjében.

szazakhoz 1 (1)

„Az advent többek közt a találkozásról szól. Ez a vásár is a találkozás lehetőségét teremti meg, egy helyet, ahol nincsenek társadalmi különbségek, és az emberek nyitott szívvel fordulnak egymáshoz” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Böcskei László római katolikus megyéspüspök, aki köszönetét fejezte ki a vásár standjainál álló embereknek, akik idejüket, kreativitásukat áldozták azért, hogy a közösség és az egybegyűltek valódi adventi szellemben hangolódhassanak rá Jézus Krisztus születésének ünnepére.

Az érdeklődőket nyolc stand fogadta ötletesebbnél ötletesebb kézműves termékekkel – karácsonyfa díszekkel, képeslapokkal, adventi koszorúkkal, mézeskalácsokkal, házi készítésű savanyúságokkal és lekvárokkal, ékszerekkel, gyertyákkal és egyéb dísztárgyakkal –, melyeket a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi idősotthonok lakói és a Szent László Bentlakás diákjai, az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai, a Várlak Ifjúsági Csoport tagjai, a Szent László Iskola diákjai, a Családosok, a szentjobbi gyermekotthon lakói, a mallersdorfi ferencesek által működtetett speciális óvoda közössége, illetve a püspökség alkalmazottai készítettek. A termékeket egy-egy jelképes adomány révén válthatták meg az érdeklődők, ki-ki a saját lehetőségei és belátása szerint. A jótékonysági vásár bevételét a Caritas Catolica házibeteg-gondozói programjában ellátott, nehéz körülmények között élő idős, beteg emberek megsegítésére ajánlotta fel.

szazakhoz 2

A vásári standok mellett állandó kézműves műhelyek várták az ügyes kezű gyermekeket, akik gipszangyalkákat és különböző dísztárgyakat készíthettek, a Caritas Catolica standjánál pedig ingyenesen az egész nap folyamán forró teát és nápolyi szeleteket osztottak a résztvevőknek. A vásárt számos zenés fellépés is tarkította. Közreműködött Oláh Gabriella vezetésével a székesegyház gyermek- és felnőtt kórusa, Kribus Mónika vezetésével a Szent László templom Halmos László kórusa, Tóth Betty vezetésével a velencei plébánia kórusa, valamint a Szent Katalin telepi plébánia.

A gyermekek számára a rendezvény fénypontját jelentette, amikor 16.30 tájékán hatalmas puttonyával megérkezett a Mikulás, aki édességet osztott és megénekeltette a vállalkozó szellemű apróságokat. A jótékonysági vásár a székesegyház előtt felállított méretes adventi koszorú második gyertyájának ünnepélyes meggyújtásával zárult. A szertartást Rajna József fugyivásárhelyi plébános, a Caritas Catolica elnöke vezette.

Sz. G. T.