Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Száz éves lett Ica néni

Egy teljes évszázadot megélni nem kis dolog, erről sokat tudna mesélni Lőrincz Ilona a Szent Margit idősotthon Ica nénije, aki tegnap töltötte be a századik életévét. Ica néni 1917-ben született és a nagyváradi posta alkalmazottja volt hosszú éveken át, mesélte róla ápolója, Haier-Sikolya Emma. Az idős hölgy 2010. óta lakója a nagyváradi Caritas Catolica által működtetett idősotthonnak, ahol tegnap délelőtt méltóképpen ünnepelték meg a születésnapját. Ápolója azt is elmondta lapunknak, hogy idős hölgyet nagyon nehéz körülmények közül hozták be az otthonba Vincencia nővér jóvoltából. Az otthon 35 lakója, és az ápolók mellett a születésnapi  ünneplésben részt vett Böcskei László  váradi római katolikus megyés püspök, Vakon Zsolt atya és a Chanson együttes két zenésze, Szőcs Lőrinc és Kozák Róbert is. A tegnapi, századik születésnap már a második olyan ünnepnap volt az otthon 22 éves fennállása óta, mikor az otthon egyik lakója elérte ezt a nem mindennapi kerek életkort.

szaz 3

A születésnapi ünneplés olyan volt amilyet, egy száz évet megélt néni megérdemel, lakótársai versekkel köszöntötték, a zenészek pedig a néni kedvenc dalait játszották, és persze a torta sem maradhatott ki.

szaz 2

A szeretet, ami körül öleli ezt a kis közösséget, az, ahogyan a gondozók oltalmazó kezei végigsimítják a hosszú évek alatt ráncossá vált arcokat, reményt ad azoknak, akik látják, hogy újra elkezdhetnek hinni abban, hogy létezik még szeretet és gondoskodás is a világban. Látva az öröm könnyeit az idős szemekben, felemelő érzés volt, ami valljuk be ritka kincs a mai rohanó világban. Egy percre megállni és belenézni egy oly sokat megélt ember szemébe reménnyel tölt el bárkit. Látni azt, ahogy valaki ennyi év után is képes örülni egy csokor virágnak, vagy annak, hogy őt ünneplik egy baráti, de mégis oly családias környezetben szívmelengető érzéssel tölti el azt, aki látja, és részese lehet egy ilyen pillanatnak.

szaz 1

Ica néni néhány jó tanácsot is elmondott a születésnapi ünnepségen, amit a mai fiataloknak üzen, hogy mulassanak, utazzanak, éljenek és foglalkozzanak egymással. A hosszú élet titka a boldogság, az álmok és remények. Az ünnepelt egy jókívánságot is megfogalmazott az új generációk számára, mégpedig azt, hogy a jó Isten áldását kéri rájuk, és azt hogy egy olyan világot adjon nekik, ami mentes minden rossztól, mentes a rohanástól, mentes a kínoktól és a szomorúságtól.

Egy ilyen sokat megélt hölgy szájából egészen máshogy hangzik minden jó tanács és kívánság, hitelesebb tudván azt, hogy egy egész évszázados tapasztalattal a háta mögött mondja e szavakat.

Vincze-Nagy Anikó