Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Számítógép nemlátóknak

Annak érdekében, hogy a vakok és gyengénlátók munkaerőpiaci versenyképességét növeljék, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) nemrég egy speciális szoftverrel és kiegészítőkkel ellátott számítógéprendszert bocsátott az érintettek rendelkezésére, amelyik alkalmazkodik a látószervi fogyatékkal élők igényeihez.

szamitogep

A rendszer egy Dell márkájú számítógépből áll, amelyhez a hagyományos klaviatúra mellett egy Braille-billentyűzet is tartozik, valamint egy úgynevezett NonVisual Desktop Access (NVDA) szoftver is. Ez lehetőséget nyújt a Windowst futtató számítógépek használatához vakok és gyengénlátók számára. Segítségével a felhasználó követni tudja a képernyőn történő eseményeket, melyeket az NVDA az operációs rendszer lekérdezésével egy beszédszintetizátor által juttat el a felhasználóhoz.

A rendszert hétfőn a Nemlátók Bihar Megyei Egyesületének képviselői is megtekinthették, akik nagyra értékelték a kezdeményezést. „Intézményünk székhelyén készségesen segítünk minden olyan vak vagy gyengénlátó személynek, aki érdekelt az AJOFM szolgáltatásaiban, és szeretne egy munkahelyet találni” – nyilatkozta Békési Csaba, az AJOFM vezetője. Egyébként bővebb információk az ügynökség 0359/800-960 telefonszámán, a 110-es melléken kérhetők. A speciális számítógépet az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség projektjének keretében vásárolták, melyben a prahovai, nagyszebeni és bukaresti kirendeltségek is részt vettek.

Sz. G. T.