Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szalontán a Kulin György-díj

Augusztus 24-én adták át a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) által alapított Kulin György-díjat. Az elismerést Kósa-Kiss Attila nagyszalontai amatőrcsillagásznak ítélte oda az MCSE elnöksége.

Kósa-Kiss Attila több mint négy évtizede folytat amatőrcsillagászati megfigyeléseket, emellett írásos ismeretterjesztő tevékenysége is jelentős. Észlelőtevékenysége során több mint 90 ezer változócsillag-megfigyelést végzett, emellett szinte valamennyi észlelési területet műveli. Ezen belül is kiemelendők a sarki és állatövi fény észlelései, illetve a légköroptikai jelenségeket is rendszeresen megfigyeli.

Szalontara

Kósa-Kiss Attila átveszi a Kulin György-díjat

Ismeretterjesztő írásait a Fáklya, az Előre, a Brassói Lapok, valamint A Hét is közölte, emellett természetesen a Meteorban is olvasni észleléseiről szóló cikkeket.

Az MCSE részéről Mizser Attila főtitkár, Nyerges Gyula elnökségi tag, Kocsis Antal, a Balatonfűzfői Csoport vezetője, valamint Iskum József, korábbi rovatvezető utazott Nagyszalontára. A csoporthoz Csukás Mátyás nagyszalontai tagtárs is csatlakozott. Nagyszalontán megkoszorúzták a Kulin-szobrot, valamint Kulin György egykori lakóházát is felkeresték – közli a Magyar Csillagászati Egyesület.

S. É.