Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szállás éjszakára

Nyáron sem könnyű elviselni a hajléktalanságot, az utcai életet, télen azonban a hideg is fenyegeti a fedél nélkül maradottakat. Nagyváradon a Gutenberg utcában működik az éjszakai menedékhely, melyben jelenleg 51 férőhely van, de nagy hidegben befogadtak már hetven-nyolcvan embert is a fagyhalál elől.

Fotók: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

Szerdán délelőtt folyik a munka a menedékhelynél, az egyik épületnél betonkeverő működik, a főépületet épp takarítják, a lakókonténerek között ruhák száradnak, vágják a tűzifát. Huszár István nagyváradi alpolgármesterrel ékezünk a Gutenberg utcába, tőle megtudjuk, hogy az önkormányzat tervezi ennek a bővítését. A jelek sajnos azt mutatják, szükség lesz arra, hogy még több embert fogadjanak be. Legalább másfélszeresére bővítené az önkormányzat a menedékhelyet, a költségeket még fel kell mérniük. Hely az lenne, ugyanis valaki tartozott az önkormányzatnak, ennek fejébe területhez jutottak. A lakókonténerek a főépülettől kicsit távolabb sorakoznak, de látunk két lakókocsit is. Cosmin Galea szociális tanácsadó – ő kalauzol minket – meg is jegyzi: ez is lehetne egyfajta megoldás, a lakókocsikat lehet közművesíteni. Az egyik épület padlóját épp betonozzák, hogy járólapokat rakjanak le; mint megtudjuk, akiket a rendőrség vagy csendőrség szállít be, azoknak néha „különleges” körülményekre van szükségük. Sok esetben ittas állapotban vannak, dohányoznak, és a járólapokat könnyebb tisztán tartani a parkettánál. Sajnos télen olykor öntudatlan állapotban is begyűjtenek egyeseket, teszi hozzá Huszár István. Nemcsak a részegség, a kihűlés is veszélyes, szögezi le Galea. Egyértelmű: az alkohol jelenti az egyik legnagyobb problémát – van, aki azért nem megy be oda, mert ott nem szabad inni. A menedékhelyen egyébként van tisztálkodási lehetőség, mosógép is, akár saját holmijaikat is kimoshatják a lakók, de kapnak ruhát is. Alapítványok és egyházak segítik a hajléktalanszállót, nemcsak ruházattal, élelemmel is, így hetente két-három alkalommal ételt is tudnak biztosítani.

Lakókra várva

Lakókra várva

Az élelemre nagy szükség van, szívesen fogadnak további támogatást, akár civil szervezetektől, de étterem vagy áruházak felajánlásából is, mondta Galea, miközben a szálló szépen felszerelt, ragyogóan tiszta konyháját mutatja. Az étel elkészítésébe ugyanis bevonják a lakókat, egyfajta foglalkozásterápiaként is működik: ha elfogadják a törvényt, mely szerint a szavatossági idő lejártához közeledő élelmiszereket szociális célokra kell adományozni, könnyebb lesz a helyzetük.

 Vigyáznak a tisztaságra

Vigyáznak a tisztaságra

Az utcáról nehéz visszakapaszkodni, ezért sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a nevelésre, megelőzésre, véli a szociális munkás. Lecsúszni pedig nem is nehéz, pár éve kollégáival ételt vittek egy vasárnap a szállóra, meséli Huszár István, jövet pedig behozott egy férfit a városba, aki elmesélte, hogy a válása után maradt az utcán, épp a láthatási nap volt, ment a gyermekéhez. Ő dolgozott, csak éppen nem volt hol laknia. Szóba jön egy kissé nagyothalló egykori vízilabdázó is, akit egy ideje nem láttak. Vannak több éve visszatérő lakóik, és vannak, akik csak egy-egy alkalommal töltik ott az éjszakát.
Ahhoz, hogy valakit fogadjanak, igazolnia kell, hogy nem szifiliszes vagy tbc-s, a vizsgálatokat a tüdőgyógyászaton ingyenesen végzik el, és valamilyen személyi iratra is szükségük van. Az ideiglenes igazolvány beszerzésében is segítenek, csak maga az eljárás hosszadalmas, körülbelül egy hónapba telik. Naponta 17 órától fogadják a hajléktalanokat, reggel 8-ig lehetnek ott, azonban szélsőséges melegben vagy hidegben a menedékhelyen maradhatnak az emberek.

Cosmin Galea

Cosmin Galea

A főépületben 36, a lakókonténerekben 15 férőhely van, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának kezelésébe tartozó menedékhelyen hárman dolgoznak, Galea mellett egy takarítónő dolgozik – látható eredménnyel – és az ingatlankezelőség részéről egy kolléga a papírmunkával foglalkozik, mellettük van egy éjszakai portás is.

Pontos nyilvántartást nem lehet készíteni a hajléktalanokról, legtöbbjük ugyanis nem váradi, a megyéből vagy néha más megyékből is érkeznek, legtöbben kukázni. A magyarázat egyszerű: faluhelyen kevesebb az ételmaradék a szemetesekben, és koldulni is jobban lehet városon. Nyelvi nehézségek nincsenek, Galea például jól ért magyarul, de eddig nem találkozott olyannal, aki nem beszélt volna románul, teszi hozzá. A Smiles Alapítvánnyal partnerségben működnek, az alapítvány menedékhelyére családokat is befogadnak, tudjuk meg, ha van erre igény, de ez náluk nem lehetséges, ott csak nagykorúakat fogadhatnak be.

Fried Noémi Lujza