Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szalárdi kisdiákok Brüsszelben

Decemberben, mikor a lelkünket is tisztára mossuk Jézus születésének ünnepére készülve, és testileg is kellemesen elfáradtunk a betlehemezések sorozatában, nagy megtiszteltetés ért bennünket, a szalárdi Pitypang Néptánccsoportot és vezetőjét. Meghívást kaptunk Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe, hogy a vízkereszti hagyományokhoz híven énekünkkel köszöntsük az ott dolgozókat. A keresztény hívők ezen a napon emlékeznek meg Jézus megkeresztelkedéséről. Régi szokás volt e napon a háromkirály-járás. A fiúk, maguk készítette királyi jelmezekben házról házra járva énekeltek, köszöntöttek.

szalardi (3)

A korábbi évek legjobb csapataiból válogatott delegáció részeseiként két diák a csoportból, Kőrösi Mátyás és Pelbát Boglárka, valamint alulírott tanítónő képviselte a szalárdi néptánccsoportot. A megtisztelő meghívást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítványtól kaptuk, melyet megelőzött négy év hagyományőrző tevékenység, „csillagéneklés”. A sok fáradságos munka, íme, meghozta gyümölcsét, hisz felfigyeltek a már háromszoros aranyérmes csoportra, amely nemcsak a néptánc, a népdal és a népi kultúra szeretetében jeleskedet, de a betlehemezés hagyományának továbbadásában, megőrzésében is. Csillagénekesként civilizációs küldetésben voltunk az EP-ben. Mi is magunk készítettük palástunkat, koronánkat, tanultuk a nemzetközi énekeket, szövegeket és nagy izgalommal vártuk az utazást, de főleg a repülést.

„A Csillagénekesek évszázadok óta az emberi méltóság,  szabadságon alapuló szép kozmikus rend, a közösségi felelősségvállalás hirnökei” – vallja az EMF Alapítvány elnöke, dr. Varga-Berta József, aki a programok főszervezője, irányítója volt.

Csodálatosak voltak az utazási élmények is, de még csodálatosabbak a fellépések, a közös programok, a próbák, az együtt töltött idő.

szalardi (6)

A Kárpát-medencei Csillagénekes csapatok nemzetközi fellépésére több helyen is sor került. Első fellépésünk a COMECE, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága előtt volt. Fantasztikus élmény volt a találkozás Európa pápai követével és az európai katolikus püspöki titkárság vezetőivel. Angelo Bagnasco Cei elnöke és Alain Paul Lebeaupin pápai nuncius fogadott bennünket. A belga, német, osztrák magyar és román gyerekek egy  nagyszerű előadással  köszöntötték az egyházi vezetőket. Több nyelven adtak elő köszöntő énekeket, melyet  Kőrösi Mátyás hegedűkísérete és két német diák gitárkísérete valamint a német zenepedagógus furulyajátéka tette még szebbé, még meghatóbbá. A háromkirály-járásnak és a vízkereszti ünnepkörnek hagyományához híven áldást vittünk a házra és a benne lakókra és ajtajukra írtuk: 20*C+M+B+17( Christus mansionem benedicat). A betlehemi Háromkirályok a teljes kultúránkat megalapozó civilizációs áldást hirdetik az emberek között. A gyerekek el is mondták ezeket a köszöntő szavakat: A Jóisten áldását visszük az embereknek, és régi szokás szerint ajtajukra írjuk: Christus mansionem benedicat. Önnek is el akarjuk ma hozni áldásunkat.

A Csillagozás a Brüsszeli EP-ben aznap délután folytatódott.  EP plenáris terme főbejáratának vízkereszti feliratozása következett. Az ott tartott előadást  Rainer Wieland EP alelnök fogadta, majd több német képviselő is csatlakozott. Fergeteges fogadtatásban volt részünk. Újságírók, riporterek, fotósok, tévések mind körülöttünk nyüzsögtek. Az alelnök úr vezetésével láthattuk a EP gyűléstermét, ahol több mint 700 képviselő ülésezik, bemutatta az EU-t jelképező építményt is.

Aznap nemcsak az EU parlamentjének épületét ismerhettük meg, de megnézhettük a Parlamentáriumot is, ami egy interaktív múzeum, és nagyon tetszett a kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Gyereknyelven, képekkel, különböző érdekes előadásokkal ismerhettük meg a történelmi eseményeket, az EU megalakulását, szükségességét, országait, városait és azok nevezetességeit.

 Kőrösi Mária
Szalárd