Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szalárdi honvédlevelekről Szalárdon

Szerdán este sok szalárdi ment el a közelmúltban megjelent, Isten elhozza az időt III. Honvédlevelek Szalárdra című dokumentumgyűjtemény bemutatója. A szalárdi könyvbemutatón Bulz György és Kőrösi Ferenc családja és hozzátartozói is megjelentek, hisz az ő életükről, családjukról szólnak a könyvben megjelent levelek. A könyv bemutatóján jelen volt Nagy Béla, annak megálmodója, Péter I. Zoltán helytörténész, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke – ezúttal történészként –, dr. Nagy Miklós Szalárd polgármestere, Varga Botond, a helyi református lelkész valamint a Történelmi Vitézi Rend tagjai.

szalardi 1

 

szalardi 2

Szabó Ödön beszédében kiemelte, hogy a könyv emléket állít a hősöknek és a szalárdiak büszkék lehetnek, hogy ilyen sok könyv és publikáció jelent meg és maradt fent erről a fájdalmas időszakról és hősi halottaink emlékéről. Nagy Béla megköszönte a hozzátartozóknak, hogy megőrizték az utókornak ezeket a leveleket, hogy könyv lehessen belőlük, valamint Szabó Ödön képviselőnek és a megyei tanács RMDSZ frakciójának az anyagi és eszmei támogatást. A könyv betekintést nyújt a 20. század eseményeibe társadalmi szemszögből, politikai és gazdasági értelemben is, a Magyar Királyi Honvédség kötelékeiben szolgáló szalárdi katonák levelei révén. Nagy Béla háromkötetes történelmi írásai nyomán az olvasó betekintést nyerhet a magyar honvéd személyes élményeibe, melyek nincsenek benne a történelemkönyvekben.

Kőrösi Timea