Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szalacsiak a szatmári Leader-napon

A jelenlegi Északnyugati Fejlesztési Régióban egyedüli Bihar megyei településként Szalacs kapott meghívást a Szatmár megyei Mezőpetriben október 19-én, szombaton megrendezett Leader-nap – Építsük együtt a vidéket! elnevezésű rendezvényre. A bonyolult elnevezés lényege: uniós segítséggel tegyünk meg mindent a vidék fejlesztéséért, jelen esetben e nagy fejlesztési régió kistérségi összefogásáért. Ennek jegyében a régió délkeleti részének 19 községe (köztük a mi falunk, Szalacs) gyűlt össze a Bihar megye északi határához közeli Mezőpetribe, hogy lehetőséget kapjon a bemutatkozásra, egy majdani sikeres fejlesztési programban való részvételre.

 

A helyi sportcsarnok melletti területen állították fel a központi sátrat, ez alatt kaptak helyet a bemutatkozásra a térség falvai. A standok nagyjából egyforma nagyságúak voltak, természetesen a rendezők nem szóltak bele abba, hogy melyik csapat miképpen helyezi el látnivalóit. Szalacs polgármestere, Horváth Béla elég nagy csapatot vitt magával: egy autóbusznyi menettáncos, táncos fiatal mellett velük tartott a már Petriben is ismert Örökzöld asszonykórus, amit most is Mező Irma vezényelt, de nem maradhatott el a Májer Nelike által irányított termék- és tájbemutató asszonycsapat sem, melynek oroszlánrésze lett később a szalacsi stand berendezésében.

Szalacsiak 2

A szalacsiak idegenben is jól feltalálták magukat, egy-kettőre berendezkedtek a számukra kijelölt helyen, Tasnádszántó szomszédságában. A magukkal vitt falvédőktől kezdve a gyékényből készült kenyereskosárig, a parasztsonkától a házikolbászig, a népi jellegű varrottas falvédőktől az ízléses gyümölcsöstálig, a fakanáltól a deszkalapítóig mindenféle házi, konyhai – ma is örömmel használt – eszköz helyet kapott a kiállításon. A szégyenében (vagy örömében) elpiruló póréra fűzött fűszerpaprika mellett jól megfért a szalacsi vöröshagyma- vagy fokhagyma-fűzér, az illatozó, frissen sült cipó szeletei mellett a hozzávaló harapnivaló, a jó ízű házi sonka és kolbász, no meg a felejthetetlen itóka, az áfonyapálinka vagy a konyakhoz hasonló színű, hordóban érlelt szilvapálinka. Az egyik legfontosabb őszi munkát, a szüretet felidéző, csüngő szőlőfürtöt hordozó szőlőág is a díszítőelemek közé került, ezáltal gazdagítva a már így is zsúfoltnak tűnő aprócska bemutatóhelyet. A hatalmas, tiszta vizű cserépkorsó, a gyékényből készült tojástartó, a kredencen felsorakozott házi készítésű „nagymama kompótok”, a szilvalekvár és a termékeket mosolyogva bemutató Irma asszony ízes magyarázata csak fokozta a standot látogatók kíváncsiságát. Azt hiszem, már ekkor megmaradt tudatukban a Szalacs neve! De aztán, amikor bemutatkozott a Vida Erika tanítónő vezette menettánccsoport, akkor már minden részvevő a szalacsiakra figyelt. A lányok hatalmas sikerrel vonultak végig a fősátorban felsorakozott bámészkodók, látogatók és Szatmár megye vezetői előtt, akik őszinte csodálattal verték össze tenyerüket az üde hölgykoszorú ragyogó teljesítménye előtt. Lányaink kirobbanó jókedvvel, nagy-nagy örömmel teljesítették hosszú munkával összeállított gyakorlatukat.

Ezután jött a nagy népi játék, a parasztolimpia. Ennek kéttagú csapatában Szalacsról Kovács Jenő és Mező Arnold vett részt. Ha lányaink a menettánccal kápráztatták el a nézőket, akkor ifjú férfiúink „paraszttudományukkal” jeleskedtek. A verseny minden száma – zsákbanfutás, szalmapakolás, tojáskeresés, diótörés, gumicsizma dobálás, a petrencés rúd kitartása – olyan feladat volt a két fiatalembernek, amihez erő, állhatatosság, kitartás, ügyesség, koncentrálás szükségeltetett – és ez mind megvolt bennük. Mégis, a zsűri döntése alapján a rengeteg csapat között „csak” a másodikak lettek! Sose legyen ennél több bajunk! A szalacsiak standja is – szintén a Szatmár megyei zsűri döntése alapján – a második helyet érdemelte ki.

Szalacsiak 4

A szalacsi sikerhez nagyban hozzájárul még az Örökzöld Aszonykórus, amely újfent bizonyított, az „Irma néni” (pedig még fiatalasszony!) által vezetett kórustagok megmutatták, hogy ők is el tudják varázsolni a hallgatókat. Lelkesedésük, tudásuk, énekhangjuk nem kopik az idővel, adja Isten, hogy még sokáig szórakoztassanak bennünket változatos repertoárjukkal.

Lassan véget ért a Mezőpetriben eltöltött napunk, Salacs csapata számára nagyon is szép eredménnyel: a két második hely elég lehet ahhoz, hogy falunk neve ne merüljön feledésbe e kistérség tagjainak emlékezetében. Akár az is megtörténhet, hogy a legközelebbi Leader-napnak éppen Szalacs ad helyet.

Bokor István