Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szakítani kell a berögződött hagyományokkal

A múlt heti március 15-ei ünnepségről tartottak összefoglaló sajtótájékoztatót hétfőn az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi székhelyén a párt Bihar megyei vezetői: Habineac István, az EMNP nagyváradi szervezetének elnökségi tagja, Zatykó Gyula, az EMNP Partiumért felelős országos alelnöke, Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke és Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodavezetője.

Habineac István, Zatykó Gyula, Csomortányi István és Nagy József Barna

Habineac István, Zatykó Gyula, Csomortányi István és Nagy József Barna

Az EMNP szervezésében lezajlott ünnepséget Zatykó Gyula foglalta össze, és kiemelte: eddig nem ünnepi, hanem politikai jellege volt a március 15-ei rendezvényeknek, ezzel a berögződött hagyománnyal kívánt szakítani idén a néppárt. Szerinte leginkább a kulturális, családi és gyermekprogramok jellemezték a múlt heti ünnepséget, bár a szokásos politikai beszédek is elhangoztak. Annak érdekében, hogy ez a fajta családi ünneplés a későbbiekben megerősödjön, a néppárt szeretné, ha március 15. nemcsak hivatalos ünnepnap lenne Romániában, ahogy azt az RMDSZ már kezdeményezte, hanem munkaszüneti nap is, amikor a magyar családok együtt, szabadon tudnak ünnepelni. Hozzátette: köszönet illeti a városházát, amiért akadékoskodás nélkül biztosították a helyszínt a néptáncbemutatóhoz, ahol nem történt negatív atrocitás, és ezt a néppárt a tolerancia és a normalitás jelének veszi a többségi, román nemzetiségű lakosság részéről.

Nagy József Barna az idei rendezvény gyermekprogramjairól beszélt: elmondta, külön öröm számukra, hogy a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen munkaszüneti nap volt március 15., ennek ellenére mégis sok önkéntes hallgató segített a kézműves foglalkozások megszervezésében, lebonyolításában, mely egyébként a Magyar Polgári Egyesület (MPE) támogatásával jött létre. Csomortányi István kiemelte, örömmel fogadta a váradi magyarság a Szent László téren tartott néptáncbemutatót, melyet szintén az MPE támogatott, és melyhez berettyóújfalui néptánccsoportok is csatlakoztak fellépőkként.

Habineac István az augusztus 20-i, magyar állami ünnep kapcsán elmondta: a március 15-i néptáncbemutatóhoz hasonló néptánctalálkozót szeretnének tartani szintén a főtéren, mely így a város legfontosabb tereként egybegyűjtené a váradi magyarságot. Ehhez a találkozóhoz magyarországi, Bihar megyei és a környező megyékből egyaránt várnak fellépőket. Mivel idén vasárnapra esik augusztus 20., egész napos rendezvénysorozat létrehozásában is gondolkodnak, melybe bekapcsolnák az új kenyér ünnepéhez tartozó kenyérszentelést is, a program azonban még kialakulóban van. Terveik szerint a debreceni virágkarneválról Nagyváradra hozatott virágkocsik vonulását is össze lehetne kötni az augusztus 20-i nagyváraid rendezvényükkel.

Kiss Erzsébet Janka