Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szakács Imre kiállítás nyílt a váradi várban

Szakács Imre festőművész alkotásaiból nyitottak kiállítást november 18-án, szombaton, a nagyváradi vár fejedelmi palotájában. A 7×7 címet viselő tárlat anyagát hét művésztelepen – köztük hat európai és egy indiai – készült festményeiből állították össze.

szakacs imre 1

A rendezvényen a szervező Partiumi Magyar Művelődési Céh nevében Sz. Horváth István igazgató üdvözölte az egybegyűlteket, majd Tőkés László európai parlamenti képviselő mondott köszöntőbeszédet méltatva azt, hogy Szakács Imre festőművész az Európai Művésztelepek Szövetségének alelnökeként végzett munkájával, illetve a Nagybányai és Kárpát-medencei művésztelepi hagyományok felkarolásával hozzájárul a határok fölötti nemzetegyesítéshez.

Köszöntőbeszédet mondott még Szurovszky Katalin konzul, Dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója, valamint Angela Lupşea, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója.A tárlatot Entz Géza művészettörténész nyitotta meg.

„Szakács Imre művészi tanulmányait Budapesten és Hamburgban végezte. Németországban tagja lett az alsó szászországi képzőművészeti szövetségnek. Az 1980-as években több éven át Kanadában és az Egyesült Államokban dolgozott, mesteri tudását értékelő, jobbnál jobb megrendeléseken. Hazatérése után a művészeti közélet aktív szereplője lett Magyarországon és 1999-ben a két évvel korábban alapított Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesület vezetését elvállalva az akkorra már nehéz helyzetbe került nagymultú művésztelep hagyományai megmentésének és megújításának feladatára kötelezte el magát. Komoly küzdelmek árán, de munkája eredményes volt. Akik közelről látták harcait tanusítják, hogy ez kivételes elkötelezettsége, szervezőkészsége és diplomáciai érzéke nélkül aligha sikerülhetett volna” – mondta nyitóbeszédében Entz Géza.

szakacs imre 3

„A mostani kiállítás képsorozatai hét művésztelepen készült hét-hét kép bemutatásával ennek a munkának a nem csekély művészi hozadékáról hoznak hírt. Tegyük hozzá, hogy az indiai Goa révén hagyományos világunkat kitágítva, művészi horizontjának szélességét ismerve korántsem meglepő módon, Európán is túllépett. A kiállítás sajátos alkotói programként Szakács Imre művészetének legutóbbi évtizedéről nyújt átfogó és hiteles képet. Ez az évtized, ahogy én látom, valamiképpen új alkotói korszaknak is tekinthető. Az életpálya évtizedekkel ezelőtt figurális alkotásokkal indult, majd fokozatosan az absztrakció divatáradatoktól érintetlen, különböző változatai jellemezték törekvéseit, végül nagyvából évezredünk első évtizedének második felében jelentek meg a mostani kiállításon uralkodó, a konkrétan felismerhető formákat és az absztrakciót különleges, félreismerhetetlenül egyéni módon ötvöző, látomás és realitás folyamatos átjátszására épülő kompoziciók” – tette hozzá.

A köszöntőbeszédek sorozatát követően az ünnepelt művész a meghatódottságtól elcsukló hangon mondott köszönetet és Angela Lupşea múzeumigazgató lelkes kérdéseire válaszolva annyit nyilatkozott szerényen, hogy az alkotás számára érzelmi folyamat, amelyet nem és nem is akar szavakba önetni. Beszéltek és beszélnek viszont helyette a lenyűgöző festmények, amelyek 2017. december 31-ig lesznek megtekinthetők a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeumban, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között. A tárlatnyitón zenei momentumokkal közreműködött Egyed Ferenc, aki saját szerzeményeit adta elő dorombon.

Sz. G. T.