Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szabotál a liberális frakció

Szeptember 27-ére hívta össze Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök a megyei önkormányzat újabb szeptember rendes ülését, miután a keddi üléstől a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója testületileg távol maradt.

A tanácselnök bejelentette, hogy a hiányzók miatt, illetve azért, mert megürült egy mandátum, az ülés nem határozatképes, és szerdára hívta újra össze azt. Az ülésen döntöttek volna többek között a megyei tanács és az annak alárendelt intézmények dolgozóinak fizetéséről, és a megyei tanács csökkentett önrészéről több, összesen 43 kilométeres útszakasz korszerűsítéséről, ez a két legsürgősebb ok, amelyek miatt ismét összehívták a tanácsülést.

szabotal

Ioan Mang, a tanács szociáldemokrata párti (PSD) alelnöke elmondta, a liberálisok „jó szándéka” ismét tetten érthető, információ szerint a PNL-sek arra hivatkoztak, hogy nem tudnak mind a 17-en megjelenni az ülésen, melyen egy új PSD-s tanácstagot kellett volna beiktatni. A szociáldemokraták ugyanis megvonták a bizalmat Ana Maria Tirontól, és helyére a listán következő Adrian Szatmarit, a nagyszalontai 1-es számú Műszaki Kollégium – mely Románia legnagyobb mezőgazdasági iskolája – igazgatóját iktatták volna be a megyei önkormányzati képviselői tisztségbe.

Az ülés után Pásztor Sándor megyei tanácselnök elmondta, hogy a liberális pártiak a szakbiztosságokban sem jelentek meg, és nem is jelezték, hogy nem jönnek el az ülésre, mint mondta „nem lovagi ez a hozzáállás”. A PNL-frakció, akárcsak a tanács megalakulásakor ismét az időt húzza, így tudták bojkottálni az új tanácstag beiktatását, melyet egyébként a prefektúra jóváhagyott. Ha ugyanis a tanácstagok benn vannak az ülésteremben, de nem érvényesítik az új önkormányzati képviselő mandátumát, azzal bűncselekményt követnek el, mivel megmásítják a választás eredményét, ezért választhatták a távolmaradást. A PNL-sek egyébként két hónapig tehetik meg, hogy mondvacsinált okokra hivatkozva nem jelennek meg az ülésen, utána a törvények szerint feloszlatják a megyei önkormányzatot, és előrehozott választást írnak ki.

Fried Noémi Lujza