Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szabó Ödön: Részleges siker a devizahitelek rendezésében

2013. november 5-én benyújtott egy törvénykezdeményezést az RMDSZ a valutában felvett hitelek lejbe való átszámításáról. A törvénykezdeményezés előzménye a gazdasági válság megnövekedése volt, ami által az árfolyam és a hitelrészletek is növekedni kezdtek, ráadásul az árfolyamkockázat egyedül a hitelfelvevőre hárult, tehát egyoldalú volt. A deviza alapú hitelek rendszerezése akkor egész Közép-Európában elkezdődött, ehhez kívánt csatlakozni az RMDSZ is – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő.

reszleges siker

Mint mondta, 2013-as törvénykezdeményezésüket minden romániai párt támogatta, következő év februárjában azonban egy másik parlamenti csoport is benyújtott egy hasonlót azzal a különbséggel, hogy a hiteleket napi árfolyamon váltsák át. Ezt az RMDSZ nem írta alá, ők ugyanis a történelmi árfolyamhoz ragaszkodtak, vagyis ahhoz, hogy a valutát azon a árfekvésen váltsák át, ami akkor volt érvényben, amikor a hitelszerződés megszületett. A szenátus végül mindkét javaslatot elfogadta, az RMDSZ kezdeményezéséből átemelték azt a részt, hogy a svájci frank alapú hitelek esetében történelmi árfolyamon történjen a hitel átváltása, ennek a valutának van ugyanis a legnagyobb ingadozása.

Bár a párt sürgősségi eljárással nyújtotta be törvénykezdeményezését, ez valószínűleg csak novemberben lép érvénybe. Szabó Ödön elmondta, hogy részleges sikert értek el, mert bár csak három év elteltével jutottak konszenzusra és csak a svájci frank alapú hitelek kapcsán, de ez mégis ötvenezer családot érint Romániában.

Kiss Erzsébet Janka