Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szabálytalanul működik a parkolóház

Az egykori nagyváradi járványkórház helyén épült vadonatúj, emeletes parkolót jelenleg tűzoltósági jóváhagyás nélkül, saját felelősségére működteti az ingatlankezelőség. A mintegy négymillió euróból épített új konstrukció ugyanis nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak. A parkolóház ennek ellenére nyitva van, működik, ráadásul háromhónapnyi ingyenességet követően hétfő óta fizetéses is.

„A tűzoltóság által láttamozott tervhez képest a kivitelezés során nem alakították ki maradéktalanul a tűzvédelmi installációkat, és azok az építészeti elemek is hiányoznak, amelyek elkülönült egységgé tennék a konstrukciót” – nyilatkozta Camelia Roşca, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője. A tervezési szabályok értelmében ugyanis az emeletes parkoló különálló egységet kell hogy képezzen annak érdekében, hogy tűz esetén a lángok ne terjedhessenek át a szomszédos épületekre. A váradi emeletes parkoló azonban majdhogynem hozzátapad a volt járványkórház még álló épületszárnyához, valamint a szomszédos Kokoon teaház épületéhez is.

szabalytalanu 1

Az emeletes parkolót alig néhány centiméter választja el a szomszédos épülettől

Ahhoz, hogy a tűzvédelmi engedélyt megkaphassa, az önkormányzat tűzfallá kéne hogy alakítsa a járványkórház megmaradt részét, és le kéne bontassa a vendéglátó egységet. Az egykori Kokoon teaház épületét májusban sajátította ki az önkormányzat, amikor már javában használatban volt az emeletes parkoló.

A törvény értelmében egy épület elkészültétől számított hat hónapon belül a tulajdonos kérésére helyszíni vizsgálatot kell végezzen a tűzoltóság, s abban az esetben, ha nem találnak mindent rendben, a tulajdonos 2 500-tól 5 ezer lejig terjedő pénzbírságot kaphat, abban az esetben pedig, ha a rendellenességek miatt tűz ütne ki, akár börtönbüntetésre is ítélhető.

Sz. G. T.