Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szabályozzák a rendőrségi eljárásokat

Küszöbön áll Romániában a rendvédelmi szervek működését meghatározó törvények módosítása, tudtuk meg azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nagyváradi székhelyén tartott Alin Haniş megyei rendőrkapitány.

szabalyozzak

A változások, törvénykiegészítések elsősorban azt a célt szolgálják majd, hogy konkrétan meghatározzák a szolgálat közben intézkedő rendőr hatáskörét, a rendőrségi procedúrákban érintett polgárok jogait s azokat az intézkedéseket, melyek révén a közbiztonság fenntartása hatékonyabbá válhat. A várható törvénymódosítások meghatározzák majd a letartóztatás, előállítás, fegyverhasználati jog mibenlétét, ugyanis a jelenleg érvényes 61. törvényben olyan pontatlanságok vannak, melyek nem egy esetben vezettek már jogi problémákhoz, félreértésekhez. A törvénymódosítás kitér majd arra, mihez van joga pontosan a polgárokat igazoltató rendőrnek és milyen kötelezettségei és jogai vannak az eljárásban érintett polgárnak. Ezt befolyásolja az is, hogy az Európai Unióban az elmúlt években bevezetett terrorkészültségi, terrorvédelmi rendelkezések óhatatlanul maguk után vonják annak megfogalmazását, hogy veszélyhelyzetben mit kell tegyen, mire jogosult az intézkedő rendőr. Haniş főparancsnok hozzáfűzte, remélhetőleg Romániát a következőkben sem érintik ezek a terrorveszélyre vonatkozó eljárások, de mint EU-s tagállamnak Romániának is pontosan meg kell határoznia, hogy egy esetleges vészhelyzetben a rendvédelmi szervek mit tehetnek, mit kell tegyenek.

A megbilincselés és a rendőrségi hatáskör meghatározása is módosulni fog. Jelenleg Romániában, a bűncselekmény-gyanús helyzetekben intézkedő rendőrnek joga van a bilincs használatához, de a szolgálatot teljesítő rendőr maga dönti el, hogy szükségesnek tartja az előállított, letartóztatott személy megbilincselését vagy sem. Terhes nőt, gyereket és fizikai fogyatékossággal élő személyt nem szabad megbilincselni a rendőrségi intézkedések során. Pontos törvényi megfogalmazásra kerül a rendőrök hivatali visszaélésének, hivatali túlkapásának meghatározása, ami bűncselekménynek minősül. A közösségeket érintő szabályzatok is szigorodnak majd, így a csendidőre, a közrendet veszélyeztető egyéb rendbontásokra kiróható büntetések is szigorodnak.

Szőke Mária