Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szabadtéri ravatalozó és óriási akasztófák

Nagy érdeklődés övezte azt a péntek délután megtartott találkozót, amelyen a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében Péter I. Zoltán helytörténész A Szent László-tér átalakulása a kezdetektől napjainkig című előadására került sor.

A Szent László (ma Unirii) tér minden váradi lokálpatrióta szívügye, s a pénteki találkozón kiderült: a váradi magyarok zömének bizony egyáltalán nem teszik, ahogy a város önkormányzata átalakította nemrég Nagyvárad főterét. Péter I. Zoltán igen érdekesen, a kezdetektől napjainkig mutatta be a Szent László tér történetét, azonban ügyelt arra, hogy az előadás ne váljon monoton ismeretterjesztő felsorolássá, s bevonta a közönséget is az eszmecserébe. Ennek köszönhetően a jelenlevők közül nagyon sokan kifejtették véleményüket arról, miként is vélekednek az új arculatot kapott térről.

Dukrét Géza és Péter I. Zoltán

Dukrét Géza és Péter I. Zoltán

Igazán csak sajnálni lehet, hogy azok az illetékesek, akiknek a számlájára írható a Szent László tér átalakítása, nem voltak jelen és nem hallgatták végig, hogyan, miként vélekednek az emberek a melléfogott és stílusában is sok kivetnivalót maga után hagyó felújításról. A váradi polgárok véleménye nem volt mentes némi „akasztófahumortól” sem. Ez akár szó szerint is értelmezhető, ugyanis nagyon sokan egyszerűen akasztófáknak nevezték az amúgy valóban hatalmas bitókra emlékeztető tartóoszlopokat. A váradiak a Szent László térre épített, nem odaillő villamosmegállókat pedig „ravatalozóknak” nevezték el.

szabadteri 2

Szó esett arról is, hogy a tér fehér alapkövezete is igen előnytelen, nemcsak vonzza nyáron a meleget, de színe miatt bizonytalansági érzetet is ad a közlekedőknek. Az új szökőkutak sem igazán illenek a szecessziós hangulatú, négy templom övezte térhez, hasonlókat inkább a törökfürdőkben lehet látni, nem pedig szabad tereken. Péter. I. Zoltán rámutatott arra, hogy a szökőkutak rosszul is vannak megépítve, ugyanis a víz a legkisebb szellőre kifolyik belőlük, tócsákat okozva ezzel a kövezeten.

A váradi magyaroknak tehát nagyon nem tetszik az újjávarázsolt és szerintük elkeserítően elcsúfított Szent László tér, derült ki a pénteki találkozón. Sajnos azonban úgy tűnik, a város fura urai ezzel nem sokat törődnek.

Szőke Mária