Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szabadság Feszt ötödik alkalommal

Immár ötödik alkalommal szervezték meg a Szabadság Fesztet a margittai Termál strandon. Nagy volt az érdeklődés a fesztivál iránt, hiszen több mint ezer bérletet, valamint napi jegyet adtak el a szervezők.

rekord

Különféle programok várták azokat a fiatalokat, akik szórakozni szerettek volna. Szakmai előadók is részt vettek az eseményen. Naponta több egybeeső program is volt, amiből a szórakozni vágyók választhattak.

DSC_5029-3

Pénteki programok

Hivatalosan is megnyitották a Szabadság Fesztet. Boda Gergő főszervező köszöntötte a megjelenteket a Szabadság Feszt péntek délelőtti hivatalos megnyitóján. Elsőként Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vette át a szót és üdvözölte a hallgatóságot. „Mivel tegnap este már nagy buli volt, azt hiszem, nem tudok mást mondani, csak azt, hogy a fesztivál ezennel meg van nyitva” – zárta rövidre humorosan a szövetségi elnök. Őt követte Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke. Elmondása szerint a fesztivál „a kikapcsolódásról, szabadságról, sőt a szórakozásról szól. „Jó szórakozást kívánok mindenkinek!” – mondta a szövetség szenátusi frakcióvezetője. Szabó Ödön parlamenti képviselő arról beszélt, hogy az idén először szállt be a fesztivál költségeibe a megyei önkormányzat, mégpedig a kiadások 40 százalékát biztosítja. „Nem lett volna Wellhello, ha nincs az RMDSZ fiatalsága” – mondta, majd utószóként megköszönte a stábnak, a sajtónak, valamint az önkénteseknek a rengeteg segítséget.

DSC_5070-3

Pocsaly Zoltán margittai polgármester, valamint Szabó József megyemenedzser és Árkosi Antal helyi RMDSZ-elnök is köszöntötte a fesztiválozókat és a szervezőket. A hivatalos megnyitó után Kelemen Hunor tartott előadást, aktuálpolitikai kérdéseket feszegetett.

DSC_5077-3

A délután programok között a szakmai előadások voltak terítéken. Elsőként Györbíró András adott elő. „Ne higgyetek el mindent abból, mit az internet mutat! Nem minden az, aminek látszik, azaz nem minden igaz abból, ami az interneten van.”- mondta Györbiró András, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára péntek délután a margittai Szabadság Feszten a szakmai előadások keretében. Az előadáson sok fiatal érdeklődve figyelte azokat a példákat, amelyeket Győr-Biró András felhozott. Többek között említésre került több olyan facebookos álhír is, amelyeket uralják a közösségi oldalt. Az előadó olyan példákat is mondott, mint a hírességek ál-halálhíre, vagy olyan facebookos üzenetekre is kitért, mint a nigériai férfi, aki azért ír neked, hogy pénze tíz százalékát ajánlja fel. Az előadás azért volt érdekes, mert olyan dolgokra hívta fel a fiatalok figyelmét, amelyekről nem sokan beszélnek. Az internetes álhíreknek és álüzeneteknek nem szabad hinni.

DSC_5389-3

A szakmai előadások következőjeként Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke válaszolt néhány kérdésre. Ő a sikereiről, kudarcairól beszélt, és arról, hogy hogyan jutott el odáig, ahol most van. Arra bíztatta az előadását hallgatókat, hogy merjenek álmodni és álmaikat megvalósítani.

DSC_5475-3

Délután ketté vált a társaság. A folksátorban néptáncgála vette kezdetét. Idén először került a néptánc és népzene a Szabadság Feszt színpadára. Több mint száz néptáncos lépett fel az ehhez felállított sátorban. A pénteki napon az érmelléki néptáncgálán a monospetri Bábota néptánccsoport, az Ezüstperje, a Nyíló Akác, valamint a derecskei Szivárvány néptánccsoport lépett színpadra. A népzenéért az Atyámfiak népi zenekar, illetve a Bakatol debreceni népi zenekar felelt. Pénteken széki és mezőségi, szombaton hajdúsági néptáncoktatás volt a sátorban. Az oktatók Sütő Judit és Sütő Szabolcs.

DSC_5487-3

Kozák Róbert, a Bábota néptánccsoport vezetője elmondta, hogy az oktatások alatt olyan barátságok is kialakutak, amelyek továbbra is megmaradnak majd az érmellékiek és az asszonyságiak között.

A társaság másik fele egy új programon vehettek részt. Györbiró András egy úgynevezett Szabadság-kvízt szervezett. A kvízen sokan voltak jelen. A kérdések szórakoztató, mégis oktató hatásúak voltak, így sokkal élvezetesebben telt a délután.

DSC_5532-3

Ha fesztivál, akkor kihagyhatatlan a stand-up comedy. Pénteken György Botond, a 2012-es Médiabefutó próza fődíjasa, valamint borzonti lakos, szórakoztatta a fesztiválozókat. A poénjaival elkápráztatta a közönséget.

Az est első fellépője a Dreamland Resindents volt. Ők egy gyergyószentmiklósi együttes. Kellemes volt őket hallgatni. Őket követte a 2016-os Erdély Legszebb Dala verseny győztese, a No Sugar zenekar. A zenekar szintén gyergyószentmiklósi fiatalokból áll, rockot játszanak. Lendületes, hangulatos és erős koncertet tartottak.

DSC_5539-3

Az est sztárfellépője a Honeybeast zenekar, Magyarország egyik legelismertebb könnyűzenei előadója. A fellépők teljes felszereléssel, nagy energiával érkeztek a színpadra, és fergeteges koncertet tartottak.

Éjfél után lemezlovasok érkeztek, többek között Dj Balory, illetve Dj Rubber. A buli hajnalig tartott.

DSC_5809-3

Szombati programok

A szombat délelőtti programok ugyancsak szakmai előadásokat tartalmazott. Többet között Kéry Hajnal, a Bihar megyei Tanfelügyelőség helyettese tartott előadást, majd őt követte Nagy Gabriella.

Az előadásokkal egyidőben a margittai strand parkolójában Tunning show-t tartottak. A Tunning show keretén belül driftelés, limbózás, autó-, illetve motorbemutató is volt. Több mint száz autót írattak be  a versenyekre.

DSC_5945-3

A kora délutáni programok ugyancsak szakmai előadások voltak.

DSC_6083-3

Először is Szabó Ödön, parlamenti képviselő tartott előadást a sikereiről, kudarcairól. Elmondta, hogyan kell kezelni a sikert, hogyan kell viszonyulni az irigyekhez, azt is, hogy hogyan tudjuk megtartani a sikerünket. Összességében a szerepvállalásról beszélt. „Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. Ha messze akarsz menni, menj csapatban”- mondta a képviselő. Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) nemrégen megválasztott elnöke is ellátogatott a margittai Szabadság Fesztre, ahol a Demián Zsolt kérdéseire válaszolt. A kérdések a jövőbeli terveikre vonatkozott. Többet között arról is szó volt, hogy a magyar iskolákba való beiratkozást is támogatják. „Annak szeretnénk utána nézni, hogy melyek azok a törvények, amelyek a fiatalságot segítik a további fejlődésben.”– mondta az elnök.

DSC_6068-3

Apjok Norbert, ifjúsági képviselő is részt vett a kérdések megválaszolásában. Arra a kérdésre, hogy szerinte miért jobbak az ifjúsági képviselők a különböző szervezetek élén, azt válaszolta, „A fiataloknak az az előnyük, hogy jobban rálátnak és jobban rá tudnak hangolódni a különböző problémákra”.

DSC_6078-3

Négy órakor egy ifjú banda, a Belau tartott koncertet. Sajnálatos módon csak kevesen hallgatták a hangulatos koncertet, hiszen közben Tóth István, a Tavirózsa-fotóklub elnöke illetve Imre Zoltán, az Ady Endre Emlékmúzeum igazgatója beszélt érdekes tényekről. Tóth István előadásának témája a fotográfia művészete volt. Képekkel illusztrálta azokat a hibákat, amelyeket a kezdő fotósok elkövetnek. Imre Zoltán a kultúrantropológusi doktori diplomájának köszönhetően beszélt a tibeti hagyományokról és szokásokról. Elmondta, hogy kolostorok szerzeteseivel veszi fel a kapcsolatot és látogat el az országba. Sok új és értékes információt tudhattunk meg általuk.

DSC_6108-3

Az előadásokat ismét koncertek követték. A színpadra lépett BSW, magyarországi rapper. A chill sátorban hét órától Benk Dénes, dumaszínházas stand-up comedy-s szórakoztatta a fiatalokat. A majd egy órás előadást sokan hallgatták meg. A fesztiválozók sírtak, és nem, nem azért mert annyira rossz volt, hanem, mert annyira vicces volt Benk Dénes előadása.

DSC_6109-3

Fél tíz tájékán AK26 tartott egy fantasztikus koncertet, majd a Kelemen Kabátban érkezett meg. A fesztiválozók mindkét koncertet nagyon várták és élvezték.

IMG_5297-3

A további programokról a következő lapunkban számolunk be.

K. B. Cs