Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Szabad ország, szabad egyetem”

A CEU memorandumot juttatott el az országgyűlési képviselőknek a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezett módosításában felmerülő „komoly jogi és alkotmányossági aggályokról” – közölte a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel. A dokumentumban azt kérik, a képviselők ne támogassák a törvényjavaslatot.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A memorandumban kiemelték: a törvényjavaslat nyomán a CEU (Közép-európai Egyetem – KEE) számára a további magyarországi működés lehetetlenné válna. Mint írták, a javaslat aránytalanul korlátozza a tudományos élet és a tanítás szabadságát, a művelődéshez való jogot azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézményektől megköveteli, a székhelyük szerinti országukban is ténylegesen felsőoktatási tevékenységet végezzenek. Álláspontjuk szerint sérül az alkotmányban rögzített hátrányos megkülönböztetés tilalma, s nyilvánvalóan konkrét intézményekre szabott, diszkriminatív szabályt tartalmaz a módosítás.

Vasárnapra tüntetést szerveztek a CEU mellett: a tüntetők a budapesti Fővám térről sétáltak végig a Parlamenthez a CEU érintésével. „Szabad ország, szabad egyetem” – ezt skandálták a tüntetők az este folyamán.