Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Švejk a Posticumban

Az M.M. Pódium színház november 28-án, szombaton 18 órától bemutatja a Švejk , a derék katona című előadást Herman Ferenc színművész főszereplésével. Helyszín a nagyváradi Posticum, az előadás időtartama 1 óra 20 perc. Jegyárak: felnőtteknek 15 lej, diákoknak 10 lej. A jegyeket a helyszínen lehet megvásárolni.

svejk 2

Švejk , a jó katona tudatos forradalmár, a nép egyszerű fia, agyafúrt kópé, bölcs bohóc, zseniális hülye vagy együgyű fajankó? Igazán egyik típusba sem sorolható be. Egyszerűen csak egy „békés arcú bajkeverő”, aki szüntelenül beszél és mosolyog. De ilyennek kell lennie, hogy kiszolgáltatottsága ellenére túljárhasson az őt manipuláló hatalom eszén.

svejk 1

Ez a figura – az álhülye – tulajdonképpen ősi irodalmi alak: a „derék katona”, aki a világháborúban rejtett bölcsességével kigúnyolja a hadsereg és az egész közép-európai társadalom fontoskodó, nagyképű alakjait. Švejk  számára az élet nem más, mint az ember felszabadítása a humor értelmével. Nem ismer sem hétköznapot, sem ünnepet.

svejk 3

Pódiumszínpadra alkalmazta: Killár Kovács Katalin. Švejk  szerepében: Herman Ferenc. Közreműködnek: Miklósik Gellért, Kádas Ferenc. Tervezte: Lajtos Éva. Zene: Veres László. Rendezte: Meleg Attila.