Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Svájci dirigens és itthoni fiatal hegedűművésznő

A ma esti hangverseny két rendkívül energikus vendégművésze mutatkozott be a nagyváradi filharmónia tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján: Urs Schneider svájci karmester, illetve Ioana Cristina Goicea fiatal hegedűművésznő.

A 75 esztendős Urs, aki először vezényel Nagyváradon, korát meghazudtoló energikussággal és fiatalos lendülettel vetette bele magát a nagyváradi zenekari próbafolyamatokba, s mint elmondta, remekül érzi magát városunkban, és a zenekar művészeti közösségével kiválóan tudott párbeszédet kialakítani és együtt dolgozni. Emberi és szakmai kisugárzása együttesen máris annyira pozitív, hogy a teljes csapat átvette fiatalos ritmusát, aminek mi magunk is tanúi voltunk a szerda délelőtti próbán. Urs rendkívül szellemesen és jókedvvel nyilatkozott minden koncertet érintő részletről, megtudhattuk például, hogy különösen szereti a ma elhangzó és általa választott Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniát, amely bár a plakáton tradicionálisan VII. szimfóniaként szerepel, azért a Robert Schumann 1838-as felfedezése óta megújult zenetudományi kutatások már túlhaladták ezt a konzervatív nézetet, és régen kiderült, hogy tulajdonképpen a Schubert életében be nem mutatott utolsó, azaz IX. szimfóniájáról van szó. Az ígéretes és méretes mű dallamvilágának és formai tökélyének szépségeiről oly lelkesen nyilatkozott Urs, hogy szinte Schubert végtelen szépségű zenéjét is hallani lehetett szavaiból.

Urs Schneider

Urs Schneider

Ioana Cristina Goicea

Ioana Cristina Goicea

Ioana Cristina Goicea kisugárzása szintén figyelemreméltó. A fiatal hegedűs hölgy kiváló zenészcsaládból származik, mondhatnánk esélye sem volt más pályát választani, hiszen édesanyja Cristina Anghelescu ismert hegedűművésznő. De Ioana idejekorán „különvált” édesanyja hírnevétől, hiszen már most nemzetközi szinten is rendkívül foglalkoztatott szólista. A magiszteri tanulmányait Lipcsében folytató lány a közeljövőben épp Berlinben és Rómában lép fel, de a hazai filharmóniák már most kapkodnak utána, tulajdonképpen egész jövő évadra „be van fogva”, egyebek mellett Szebenben, Brassóban, Szatmáron és Bukarestben is játszik februárral kezdődően. Mint elmondta, rendkívüli örömmel tér vissza Nagyváradra koncertezni, lelkesen örvend annak is, hogy a márciusi fellépése óta eltelt rövid idő alatt immár újra nálunk léphet fel. Energikus, precíz és szenvedélyes előadó Ioana, amint az a Sibelius-hegedűverseny délelőtti próbáján kiderült.

Mindent összevetve alig várjuk ezt a ma 19 órakor kezdődő, remeknek ígérkező hangversenyt, amelynek azért a vendégművészek dicsérete mellett a műsoráról se feledkezzünk el: Beethoven Fidelio-nyitány, Sibelius d-moll hegedűverseny, Schubert IX. „Nagy” C-dúr szimfónia.

Tóth Gábor