Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sütni-főzni Határtalanul

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közélelmezés szakos diákjaihoz magyarországi vendégek érkeztek a Határtalanul program keretében: a pécsváradi II. Béla Középiskola Gasztronómiai COOL-túra. Híres neves ételek nyomában nevű projektje a határ két oldalán tanuló, hasonló szakos diákok ismerkedését szolgálja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hétfőn gőzölgő gulyással vártuk a Határtalanul program keretében iskolánkba érkező pécsváradi II. Béla Középiskola diákjait. Örömmel álltunk elébe a feladatnak, hogy mi főzzük meg az ebédet vendégeink számára. Szépen megterítettük az asztalokat az iskola felszolgálótermében, majd miután helyet foglaltak, azzal is gyarapítottuk szakmai gyakorlatunkat, hogy felszolgáltuk nekik az ételt. A pécsváradiak projektjének neve Gasztronómiai COOL-túra. Híres neves ételek nyomában, ami azért is érdekes, mert a Szent László gimnáziumban ugyanezzel az elnevezéssel bonyolítottunk le a tavaly egy szaktábort és versenyt is magába foglaló projektet. Akkor végeztünk egy Arany Jánoshoz és Szalontához kapcsolódó kutatást, melynek eredményeképpen mi a gulyás, a répatorta és a pogácsa receptjeivel szolgálhattunk vendégeinknek, s ezzel is bővítettük receptvadász kincsesládájukat. Az általuk is finomnak ítélt ebédet ismerkedés és közös munka (kenyérsütés, kiállítás-rendezés) követte. A már bedagasztott tésztából három cipó készült, melyekből kettőt magokból kirakott kezdőbetűkkel díszítettünk saját fogyasztásra, egyet pedig ajándékként vittünk magunkkal másnap. A kenyerek az egészséges életmódnak megfelelő teljes kiőrlésű lisztből készültek, a receptek szintén bekerültek a kincstárba.

Míg a kenyerek sültek, a többiek a díszteremben készítették elő a kiállítandó péktermékeket. A foszlós kalácstól kezdve a pékkifliig sokféle készítményt csodálhattunk meg. Megtudtuk, hogy az 1920-30-as évek Budapestjén a leghíresebb kávézók kedvelt péksüteménye volt a rongyos kifli, amely onnan kapta a nevét, hogy rongyba vagy zsákba terítették, úgy csavarták fel. Az orosházi banán történetét is megismertük, amelyet Pável Bertalan készített el először: a sütőmester állítólag megunta a csiga formát, és különleges, banán alakú brióst formázott. A kiállított finomságok látványát a retró mérleg és a dagasztóteknő tette teljessé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az azonos szakirányú érdeklődés okán kötetlen beszélgetés alakult ki köztünk. Ezt csak tetőzte a másnapi kirándulás, amikor ellátogattunk Csucsára az Ady-emlékszobába és Sztánára a híres, Kós Károly által tervezett Varjúvárhoz. Az utóbbi helyszínen olyan érdekes programokban volt részünk, mint a lovaglás és az íjászat. Sajnos szembesültünk a vasárnapi vihar okozta pusztítás következményeivel is. Már a Varjúvár felé menet kialakultak kisebb csoportok, és mind a tizenkilencen új barátokra tettünk szert. A lovarda házigazdái meleg ebéddel vártak bennünket: ők is gulyást főztek. Így alkalmunk adódott a szabadtűzön hagyományosan készített és a gyakorló konyhán összeállítható ételek ízének összehasonlítására. Ennek a gulyásnak a receptjét is a kincsesládába zártuk. Ha már tele volt a pocakunk, a házigazda igazi interaktív oktatásban részesített bennünket, megtudtuk minden lószerszám nevét, és a gyeplővel való bánást is elsajátíthattuk. Az íjászatnál is megfelelő útmutatást kaptunk a balesetek elkerülésére. Mindeközben remekül szórakoztunk, iskoláinkról, szakjainkról érdeklődtünk, és igyekeztünk minél jobban megismerni egymást.

Lassan elérkezett számunkra a visszaút, számukra pedig a Nagypetribe tartó felfedezőút ideje, de nem vettünk könnyes búcsút egymástól: nemsokára mi is megyünk hozzájuk Pécsváradra, s a program megkoronázásaképpen közös főzésben veszünk majd rész.

Barabás Boglárka, közélelmezés szakos diák