Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sürgősen vér kell egy beteg kislánynak

Véradókat várnak egy biharszentandrási kislány megsegítésére. A mindössze hétéves Abigail Mocan esetéről még januárban számoltunk be a Reggeli Újságban. A gyermeknél röviddel szilveszter előtt diagnosztizáltak leukémiát és gyógyulásához gyakori vérátömlesztésre van szüksége.

surgosen

A család kálváriája tavaly novemberben kezdődött, amikor a kislány hát- és csípőfájdalmakra panaszkodott. Az orvosok először gyógytornára küldték, a gyermek állapota azonban hamarosan romlott, magas láza volt és sebek jelentek meg a testén. Azonnal kórházba utalták, ahol egy sor vizsgálatot követően leukémiát diagnosztizáltak nála, a diagnózist egy temesvári orvoscsoport is igazolta.

Az azóta eltelt közel fél évet Abigail szinte végig kórházban töltötte, beleértve április 23-i születésnapját is. A kezelés első szakasza jól ment, a második szakaszra viszont nem reagált jól a kislány szervezete – nyilatkozta Aurelia Daniela Mocan, a gyermek édesanyja. A kemoterápia miatt folyamatos trombocita-hiányban szenved, amelyet vérátömlesztéssel tudnak ellensúlyozni az orvosok.

A kislánynak vérkoncentrátumot kell kapnia, ami gyakorlatilag három vagy négy adag rendes vérnek felel meg. A vérbank azonban nem rendelkezik az ehhez szükséges készletekkel, így a gyermeknek van, hogy napokat is ki kell hagynia a kezelésből. Ezért a szülők mindenkit arra kérnek, hogy aki teheti, adjon vért a kislányuknak.

Vért bárki adhat Abigail részére, vércsoporttól függetlenül. Az érdekelt személyek a nagyváradi vérközpontban adhatnak vért, hétfőtől péntekig 7.30 és 11 óra között. A véradókat kérik, hogy a formanyomtatványok kitöltésénél tüntessék fel, illetve a gyakorlati véradásnál jelezzék, hogy a vért Abigail Mocan részére adják. Előzetes időpont-egyeztetés a 0259/434-752-es telefonszámon.

Szombati-Gille Tamás